Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA 2 miljoen voor een kleilaagje

25 maart 2013 - 19:31  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA 2 miljoen voor een kleilaagje

Alphen aan den Rijn -

Waarover gaat het nu weer?

Allereerst is daar het geld.
Alphen aan den Rijn heeft 25 jaar geleden een overeenkomst gesloten met de Stichting Golfclub. De Stichting krijgt het hele golfterrein voor nop. In ruil daarvoor zorgt de Stichting voor het onderhoud van de golfbanen én het omliggende openbare recreatiegebied. Dat wordt betaald uit de opbrengst van de Stichting.

Nou zijn die golfjongens meestal iets verder gekomen in het leven dan de lagere school. Anders zouden ze ook geen aandeelhouder voor een paar duizend euro per jaar kunnen worden, natuurlijk. Dus die slimmerds hebben gewoon een Vereniging Golfclub opgericht.
De Vereniging int de gelden en de Stichting krijgt niks.
Precies. U snapt het al. De gemeente krijgt dus ook niks.

Dan die grapjasserij rond de afdeklaag van de gifbelt alias voormalige vuilstort.
In heel Nederland worden vuilstorten - speciaal die met gif - netjes waterdicht afgedekt. Hetzij van onderen en van boven (nieuwe terreinen), hetzij alleen van boven (oude terreinen). Alleen de onze niet. Die heeft wel een deklaag, maar die is niet waterdicht.

Er is in december een ingewikkeld maar volkomen duidelijk rapport verschenen. Gemaakt op verzoek van de gemeenteraad. Het rapport Edelman. Daar staat in dat er gif in die vuilstort ligt én dat dat er niet netjes in blijft zitten.
Er zijn 22 aanbevelingen gedaan. De Alphense gemeenteraad heeft ze allemaal overgenomen.
Het gaat een klap geld en een heleboel tijd kosten om dit allemaal echt netjes te regelen.

Nu is er een simpele oplossing.

Gewoon de hele golfbaan alsnog voorzien van die waterdichte afdeklaag. Nergens naar kijken. Niet afgraven. Gewoon volstorten die handel met een halve meter kleigrond! En dan bovenop de kleilaag een mooie nieuwe baan aanleggen.
Het grote voordeel: het gros van al die voorgestelde maatregelen hoeft dan niet en zeker niet tot in den eeuwigheid.
Het enige nadeel: de golfers kunnen een heel jaar niet terecht in de Coupépolder. Wel aan de overkant van de Zegerbaan overigens, waar ook een leuke baan ligt. En in Bentwoud of Liemeer natuurlijk.

Wie dat gaat betalen?
Wat dacht u om te beginnen van 'onze' 2 miljoen die de golfclub in de loop der jaren heeft opgestreken?

Fotograaf: Josh Walet