Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Het Dilemma Van Aarlanderveen

3 april 2013 - 06:02  •  Robert Blom  •  reacties

Het Dilemma Van Aarlanderveen

Alphen aan den Rijn -

In 1974 kwam ik in Alphen aan den Rijn wonen omdat ik sinds mijn kinderjaren mijn geboortestad Rotterdam te groot vond. Te druk, onpersoonlijk en te ver af van het natuurlijk bestaan. Ik weet niet hoe ik op die gedachte kwam maar ik hield van het land- en dorpsleven. Ik wilde naar een kleine stad: het werd Alphen maar Alphen groeide en binnenkort bestaat onze gemeente uit 106.000 inwoners, gelukkig inclusief een aantal kleine dorpen. Eén ervan is Aarlanderveen, een dorp waarop ik bij de eerste kennismaking direct verliefd was. In mijn gedachten ziet Aarlanderveen er uit zoals je het romantische dorp voorstelt, met z’n Dorpsstraat, het Zuideinde, de typische begraafplaats, de grotere kerk en de prachtige boerderijen. Jaloers was en ben ik op die 1200 bewoners van dit knusse dorp dat sinds 1918 tot onze gemeente behoort. Helaas was een woning in Aarlanderveen voor mij niet weggelegd. Te duur. Dat zijn ze helaas altijd gebleven. Maar je moet ook tegen je verlies kunnen… Als compensatie heb ik inmiddels twee boeken geschreven over het dorpsleven en daarin ben ik Aarlanderveen bepaald niet vergeten.

Nu het probleem: in een recent verschenen dorpsvisie pleit de Belangenvereniging voor uitbreiding. Er zijn woningen tekort voor de opgegroeide kinderen van de Aarlanderveners. Nog 25 jaar geleden dachten velen dat kinderen zich liever in de grotere stad zouden vestigen maar inmiddels is het wonen in een dorp populair. Wat mij betreft: terecht! Het gebrek aan woningen is dus een probleem; je stuurt je kinderen niet graag het dorp uit om elders een woning te zoeken….. Maar wat zeggen provincie en gemeente Alphen aan den Rijn? Er komen geen woningen bij want dorpen horen onaangetast te blijven. Want als je dorpen volbouwt en alle bewoners blijven in het dorp wonen, dan is het dorp in korte tijd geen dorp meer maar een kleine stad… Maar dorpsbewoners willen zelf ook dat het dorpskarakter onaangetast blijft.

Het dilemma: dorpsbewoners willen hun dorp behouden maar wel uitbreiding ten behoeve van hun kinderen… Het dorp wordt dan een stad… Maar ja, je wilt ook de kinderen een mooie plek geven, zo mooi als de plek waarop jezelf woont.
Dat bedoel ik nu: de dorpsbewoners die willen uitbreiden hebben gelijk, maar de dorpsbewoners die niet willen uitbreiden hebben ook gelijk. De provincie en gemeente die vinden dat dit mooiste dorp behouden moet blijven voor de geschiedenis van dit land, hebben ook gelijk. Als iedereen gelijk heeft, wat kunnen we dan doen…?

Kortom: wie heeft er een oplossing voor het Dilemma Van Aarlanderveen?

Robert Jan Blom

Fotograaf: Josh Walet