Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Over verloren winsten, politieke enquête en chaos in de stad

29 maart 2013 - 13:43  •  Robert Blom  •  reacties

Over verloren winsten, politieke enquête en chaos in de stad

Alphen aan den Rijn - 1. Het geld dat al 28 jaar weg blijft

Al wekenlang gonst het van de geruchten over de Alphense Golfclub Zeegersloot. De Golfclub heeft in 1985 een contract gesloten met de gemeente waarin de Golfclub zich verplicht de winst naar de gemeente over te boeken. Maar de Golfclub heeft dat nooit gedaan en de gemeente hield zich stil….. Derhalve zijn beide partijen in de fout en de Alphense inwoner is het slachtoffer. Waarom slachtoffer? Omdat het zeer waarschijnlijk gaat om een dikke € 2,5 miljoen (winst over 28 jaar). Als de gemeente die inkomsten alsnog incasseert, kunnen vele vervallen subsidies in ere worden hersteld of kan er op de OZB heffing een korting van € 100 worden toegepast… De gemeente zegt met de Golfclub in gesprek te zijn. Nou, zo’n gesprek kan m.i. hooguit een kwartier duren: klopt de afspraak met de Golfclub? Heeft de Golfclub dan betaald? Nee? Welk bedrag wijzen de accountantsrapporten aan…?

Een factuur is dan de volgende dag verstuurd… Of gaat het zo niet? Natuurlijk niet. Eerst moeten allerlei juridische experts zich buigen over Het Contract. Daarna moet de gemeente dit in ambtelijke commissies bespreken. Er moeten rapportages worden bedacht, oorzaken, gevolgen, excuses, politieke consequenties enzovoort. De alles overheersende vraag blijft of de eindconclusies wel objectief zijn…. Het beste is dan ook een objectief, politiek onderzoek dat landelijk bekend staat als ‘parlementaire enquête’ en in gemeentelijk verband ook kan worden toegepast. Dan komt de onderste steen gewoon lekker naar boven… Zullen wij Alphenaren daar dan maar op aandringen?

2. De jaarlijkse chaos

Wie even snel door ons toch redelijke compacte stad rijdt, komt er grijs van ergernis weer uit, met de belofte dat de eerstkomende weken maar niet meer aan te durven. De Steekterbrug was afgesloten, aan de Prins Bernhardlaan wordt gewerkt, de wegen rond de Baronie zijn ‘dicht’, op de Paradijslaan werden bomen gekapt; wegen en bedrijven waren onbereikbaar, er waren files en er was een enorme berg ergernis. Nee, niemand klaagt erover dat onze stad onderwerp blijft van ‘Blijvende Verbetering’ maar iedereen klaagt erover dat het elk jaar allemaal tegelijk moet. Van coördinatie lijkt geen sprake te zijn en waar coördinatie ontbreekt slaat het Spook van de Chaos toe. Ondernemers, werknemers, bezoekers en inwoners smeken elk jaar om een betere verdeling van de werkzaamheden. Maar het mag niet baten. Ik zou er een weddenschap op durven afsluiten dat in het jaar 2014 precies hetzelfde gebeurt: alle werkzaamheden in dezelfde periode. Het Spook van de Chaos zal opnieuw zegevieren….!

Robert Jan Blom

Fotograaf: Josh Walet