Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Op 26 zonder een volwaardig ziekenhuis

7 maart 2013 - 16:23  •  Robert Blom  •  reacties

Op 26 zonder een volwaardig ziekenhuis

Alphen aan den Rijn -

Wie wel eens in de Alphense vestiging komt, bevindt zich in een bruisende gemeenschap van medische zorg. Een zorg die kwalitatief goed staat aangeschreven. Maar ’s nachts wordt het stil in het ziekenhuis. Niet omdat alle patiënten dan slapen. Nee, omdat er dan geen patiënten zijn. Want wie ziek is,’verhuist’ naar Leiderdorp, Leiden of een ander ziekenhuis voor een (meerdaagse en nachtelijke) behandeling. Alphenaren moeten hun zieke huisgenoten, vrienden of collega’s dus in een andere plaats bezoeken.
Met een auto is dat redelijk te doen maar voor mensen die aangewezen zijn op het openbaar vervoer is dat lastig. Denk aan de wintermaanden waarbij bussen en treinen de moed al opgeven bij het eerste winterse buitje. Daar sta je dan, verloren bij een bushalte of op een stil station zonder treinen…

Vele jaren geleden heeft de landelijke overheid besloten geen geld uit te trekken voor een volwaardig ziekenhuis in Alphen. Want daar gaat het om: voor een volwaardig ziekenhuis zijn jaarlijks tientallen miljoenen nodig voor die alledaagse en nachtelijke zorg. De overheid vond dat niet nodig met ziekenhuizen in Leiderdorp en Leiden… Sinds dat besluit heeft de politiek, gesteund door allerlei actiecomité’s zwaar gestreden. Maar de overheid bleef stoïcijns weigeren: geen geld voor een volwaardig ziekenhuis in Alphen.

Onderzoek leert dat er prima, volwaardige ziekenhuizen functioneren in bijvoorbeeld Hilversum (85.000 inwoners), Schiedam (73.000 inwoners), Lelystad (72.000 inwoners), Capelle a/d IJssel (66.000 inwoners), Venlo (99.000 inwoners) enzovoort. Blijft de vraag: waarom niet in Alphen? Enfin, we laten het verleden rusten en kijken naar de toekomst.

Over negen maanden heeft de gemeente Alphen aan den Rijn 106.000 inwoners, inclusief onze mede-inwoners van Aarlanderveen, Zwammerdam, Boskoop en Rijnwoude. Dat aantal inwoners moet voor de overheid toch voldoende zijn om eens te denken aan de nodige subsidie om onze locale vestiging om te toveren tot een volwaardig ziekenhuis. Net als in al die andere soms veel kleinere gemeenten waar ook volwaardig ziekenhuizen functioneren. De overheid heeft nu lang genoeg gezwegen over de ‘opwaardering’ van ons ziekenhuis maar vanaf 2014 kan dat stilzwijgen niet meer. Als we enkele tientallen miljoenen minder ‘schenken’ aan noodlijdende landen rond de Middellandse Zee kunnen we hier in Alphen onze geliefde zieken gewoon in onze eigen gemeente bezoeken. Zoals dat hoort!

Robert Jan Blom  

Bron: website Nieuw Elan

Fotograaf: Josh Walet