Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

OZB verhoging voor zwakkeren of ballet

13 februari 2013 - 06:05  •  Robert Blom  •  reacties

OZB verhoging voor zwakkeren of ballet

Alphen aan den Rijn -

Nou, dat vind ik prachtig! Graag ga ik akkoord met nóg zo’n verhoging…

Eh…. hoewel…. is het ook niet zo dat er extra tonnen gestoken moeten worden in nieuwe personeelsleden voor de nieuwe gemeente die over tien maanden ontstaat uit een samenvoeging van Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop? Want het is een ‘bekend geheim’ dat enthousiaste, ervaren en dure leidinggevende medewerkers niet meer mogen doorwerken op de plek waar zij vele jaren hun werkzaamheden tot tevredenheid hebben verricht. Dus kan het gemeentebestuur nu wel zeggen dat die enorme verhoging naar de sociaal zwakkeren gaat… of misschien toch bedoeld is voor extra personeelslasten en afvloeiingsregelingen ten behoeve van aan de kant geschoven medewerkers?

Nog een kanttekening. In 2006 trof het toenmalige gemeentebestuur bijna 1300 mensen in de bijstand aan. Er is toen met alle macht gewerkt aan een verlaging. Ondernemers werden benaderd met de vraag of zij misschien nog enkele enthousiaste werkzoekenden konden gebruiken. Dat lukte. Ondernemers accepteerden graag harde werkers die al jaren smeekten om een baan. Mensen die echt geen werk konden vinden, ontvingen de uitkeringen waarop zij recht hadden zodat zij op een prettige manier in Alphen konden leven en meedoen aan het sociaal verkeer. Er bleven nog slechts 900 personen in de bijstand over. Nu na vijf jaar crisis toont de gemeentelijke boekhouding slechts 960 bijstandscliënten. Niet slecht en ten gunste van de bijstandsportefeuille is dus ook geen OZB verhoging nodig.

Is het geld misschien toch voor stenen, gebouwen, cultuurhuizen en/of extra toelagen aan het Alphense theater (van twee ton!) zodat het theater kan doorgaan met verliesgevende voorstellingen (zoals ballet e.d.) waarin geen hond geïnteresseerd is (de zogeheten ‘programmering’)?

Het is gemakkelijk om de bewoners op te zadelen met extra (woon) lasten en dan de kou uit de lucht halen door te zeggen dat die verhoging er is ten gunste van de zwakkeren in de samenleving. Dat is uitgekiende politiek: een ieder houdt dan wijselijk de mond, want voor mensen in nood hebben we veel over. Maar of dat klopt en daarbij ook aantoonbaar is, blijft de vraag. Waarbij ik dan een Grote Vraagteken plaats…

Robert Jan Blom

Fotograaf: Josh Walet