Andere Blogs

« Vorige - Volgende »

50+ en werkloos

19 april 2013 - 09:00  •  Harry Slagter  •  reacties

50+ en werkloos

Alphen aan den Rijn -

Als ex-zelfstandig ondernemer geen recht kunnen gelden op ondersteuning en na eerst je opgebouwde reserves te zien verdampen, beginnen met het opeten van je huis. Nu is daar in principe niets mis mee, het opeten van je huis maar moet dit wel mogelijk zijn. Met de huidige opstelling van de banken is het namelijk niet mogelijk om de overwaarde van je huis te verzilveren en het is dan ook heel onverstandig om versneld je hypotheek af te lossen. De afgesproken maatregelen in het Kunduz akkoord, wat betreft de annuïtaire aflossing van nieuwe hypotheken en vorm gegeven in de herziene woningwet, zal met mij, nog velen anderen in de toekomst in de problemen gaan brengen. Op het moment dat u namelijk door welke omstandigheid dan ook in de financiële problemen raakt of om een andere reden uw reserves wil of moet aanspreken zitten deze vast in uw woning en bent u overgeleverd aan de lankmoedigheid van uw kredietverstrekker. De meest schrijnende gevallen zijn inmiddels ook binnen onze gemeente waar te nemen. Mensen die zuinig geleefd hebben en zo een overwaarde in hun huis hadden gecreëerd zagen deze overwaarde allereerst als sneeuw voor de zon verdwijnen door de dalende huizenprijzen. Om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering, blijkt dan uit een vermogenstoets dat de overwaarde van de bezittingen dus danig hoog is dat zij daar niet voor in aanmerking komen en zonder inkomen beginnen de schulden zich zachtjes op te stapelen.

Naast de vele uren achter de pc op zoek naar een baan blijft er genoeg tijd over voor andere dingen zoals het schrijven van mijn columns, buiten werken in de tuin en af en toe op tv de politieke debatten volgen. Vooral dat laatste wekt nog wel eens wrevel op . Lichtjaren verwijderd van de werkelijkheid hoor je verschillende politici dan uitspraken doen als, prikkels geven, wet arbeidsparticipatie herzien, leerplekken creëren , verkorten uitkeringsperiode etc. met als rode draad een ondertoon van, wie niet werken wil.. Natuurlijk zal er best wel misbruik gemaakt worden van bepaalde voorzieningen maar het mag evident zijn dat ze het, gros van de huidige en toekomstige werklozen, hiermee ten onrechte, in een verkeerd daglicht plaatsen gezien de problemen op de huidige arbeidsmarkt.

Van de VVD kan je deze, kort door de bocht politiek verwachten want deze partij maakt al decennia lang duidelijk niet gediend te zijn van een sociale cohesie.

Maar gelukkig was daar deze week het sociaalakkoord, niet dat dit iets gaan oplossen aan de huidige crisis, sterker nog het vergroot de onzekerheid binnen onze samenleving en schuift wederom belangrijke beslissingen verder naar de toekomst. M.P. Rutte maakte het wel het bontst door de hele crisis weg te kunnen wuiven als we maar ff een nieuwe auto of huis kopen, hij deed sterk denken aan een koppelbaas in het voormalige Yab-Yum die een fles champagne bestelde met de woorden : Doe mij nog zo'n flesje prik en als je snel bent zit er voor jou ook een meiertje aan vast. Leg dat maar eens uit aan de honderdduizenden gezinnen die met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Geerts Wilders vroeg zich dan ook terecht af of de M.P. misschien van de spacecake gesnoept had . Diezelfde vraag zou je kunnen stellen aan Ruud Gebel als je hem hoort spreken over de verbouwing van de raadszaal, wat ongeveer een half miljoen euro moet gaan kosten. Ruud heb je stiekem iets uit de opiatenkast genuttigd?

Inmiddels komen de eerst mailtjes binnen, de keus is niet op u gevallen, overgekwalificeerd, met interesse uw cv gelezen etc. etc. Ik ga nog maar een poosje in de tuin werken.

Fotograaf: Josh Walet