Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De stad is eenzaam geworden, de straten stil…

16 april 2013 - 09:41  •  Robert Blom  •  reacties

De stad is eenzaam geworden, de straten stil…

Alphen aan den Rijn -

Maar in de Van Mandersloostraat moet er toch wel iets te doen zijn? De winkeliers hebben zich niet voor niets gevestigd in een winkelstraat die in de top-tien van duurste winkelstraten in Nederland? Nou, van het aantal winkelende mensen kun je geen dure huur betalen.

Ik loop door, kom langs een uiterst stille Aarkade en met lood in de schoenen begeef ik mij langs het Thorbeckeplein, met veel lef durf ik zelfs de Hooftstraat in te lopen. Ik kom langs dichtgespijkerde winkelruiten, verlaten stukken straat en winkels die wachten op afbraak. Vooral het gebied vanaf het Thorbeckeplein mag zich voortaan ‘Spookstraat’ noemen.

Ik probeer het nog op vrijdagavond en daarna op zaterdag. Maar ook dan heb ik het gevoel onder te duiken in een spookachtig stadsdeel. Het kopend publiek is zeldzaam. Jawel, het deel over de hefbrug (Lage Zijde) zou gemoderniseerd worden. Daartoe heeft de gemeente alle panden gekocht die op ‘korte’ termijn zouden worden afgebroken, zodat er nieuwe gebouwen konden worden gezet en de stad modern, vlot en vooral gezellig zou worden. Maar jaren nadat de plannen zijn ontvouwd is er nog niets gebeurd. De stad is eenzaam geworden, de straten stil…

Na vele jaren is er eindelijk weer een ontwikkelaar gevonden (Vorm) die er wel in geïnteresseerd lijkt om delen van het centrum te ontwikkelen. Hier en daar staan al plaatjes (tekeningen) in kranten over hoe het er uit zou kunnen zien. Maar de ontwikkelaar wacht voorlopig af of winkeliers en horeca ondernemers wel willen huren. Anders stapt deze ontwikkelaar weer op, net als voorgangers/ontwikkelaars dat ook deden.
De stad is eenzaam geworden. Niet zo gek, met zoveel afgebroken panden, met zoveel gesloten winkels en winkels die wachten totdat het voorbij is. Maar als de onzekerheid nog lang blijft verliest Alphen zijn winkelende klanten; dan verliest Alphen de goodwill en het imago van gezellige winkelstad. Dan wijken de Alphenaren zoals tot een jaar of tien geleden voorgoed naar grote winkelsteden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Een winkelstad kun je vergelijken met de liefde: die kun je niet laten voortmodderen. Je moet de liefde en de stad continu voeden en koesteren. Anders dooft de liefde. Dan doven ook de lichten van de stad….

Robert Jan Blom

Fotograaf: Josh Walet