Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Opmerkelijk Financiële Paardensprongen

24 april 2013 - 22:36  •  Robert Blom  •  reacties

Opmerkelijk Financiële Paardensprongen

Alphen aan den Rijn -

Er is niets tegen leningen. Bedrijven en miljoenen particulieren lenen geld. Maar dan wil de bank natuurlijk zeker weten dat de lenende partij het geld met rente kan terug betalen. Natuurlijk loopt de bank risico’s maar verstrekt de lening als de lucht redelijk zuiver is. Hoe zit het met die zuiverheid bij het Hippisch Centrum?
Welnu: de eigen bank gelooft niet dat de lening kan worden terugbetaald. Het accountantskantoor waarschuwt voor de risicovolle situatie. Een niet betaalde schuld wordt met de nieuwe lening afbetaald en er moet ook nog een huurachterstand worden opgelost. Als een bedrijf er zo zou bij zitten, dan zou dat bedrijf het niet redden (lees: failliet-gaan). Maar de manage gaat voort op zijn weg, met de financiële hulp van de gemeente. En dat is nog niet het einde van het verhaal.

In het beleidsplan 2012 van de manage wordt gezegd dat de tarieven van het Hippisch Centrum moeten worden verlaagd. De mensen die er komen vinden het een beetje duur. Wat betalen ze daar dan? De circa 220 leden betalen jaarlijks driehonderd euro contributie. Tachtig leden bezitten een eigen paard en betalen voor de opvang van het dier tussen de € 140 en € 400 per maand (!). Wie paard wil rijden moet daar veel voor over hebben en deze sport is dan ook niet weggelegd voor ouders met een modaal inkomen, laat staan een bijstandsuitkering. Deze sport is haalbaar voor grotere verdieners. Maar toch moet de contributie omlaag, op rekening van de gemeente…

De gemeente blijft dit stoïcijns zien als één van de vormen van sport. En sport is gezond dus het mag de samenleving wat kosten. Natuurlijk zijn sporten als golven, paardrijden, schermen, zweefvliegen, diepwaterduiken enzovoort, geen gewone sporten. Dat zijn gewoon dure liefhebberijen. Voor de normale sportbeoefening zou de gemeente zich beter kunnen richten op ouders en kinderen met lage(re) inkomens. Ik zou zeggen: betaal voor deze mensen de contributies.
Bij het Hippisch Centrum Zeegersloot gaat het niet goed. De emoties lopen daar geregeld hoog op, over allerlei zaken. Daar is deze discussie over geld bijgekomen. Niet alleen de kinderen van rijke ouders zijn daarvan de dupe; ook de kinderen die alleen het dure paardrijden kunnen verdienen met een krantenwijk. Dat is extra triest. Gehoopt mag worden dat de gemeenteraad het voorstel nog bijtijds laat verdwijnen. Het kán nog de papiervernietiger in, tenzij die inmiddels is vastgelopen vanwege de hoeveelheid rare ‘crisisvoorstellen’.

Robert Jan Blom

Fotograaf: Josh Walet