Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

SP bij politiek café Zwammerdam

1 november 2013 - 22:55  •  Bert Lekx  •  reacties

SP bij politiek café Zwammerdam

Alphen aan den Rijn -

Het kernenbeleid gaat de SP aan het hart. Zowel de kernen die reeds eerder met Alphen gefuseerd zijn, Aarlanderveen en Zwammerdam, als Boskoop en de kernen van Rijnwoude kennen behalve specifieke omstandigheden ook omstandigheden die als een rode draad door de discussies lopen.

Daar waar in Rijnwoude nog de zorgen bestaan over het voorzieningenniveau, zijn in Zwammerdam al heel veel voorzieningen verdwenen, zoals bijvoorbeeld de winkels. Voor heel veel voorzieningen wordt dan ook een beroep gedaan op Alphen en Bodegraven.

De inwoners van Zwammerdam willen dat een gedoceerd aantal woningen wordt gebouwd, met name voor specifieke doelgroepen. Deze doelgroepen zijn de jongeren en de ouderen. Met de bouw van huizen voor jongeren wordt gehoopt dat zij niet naar elders trekken. Met de bouw van ouderenwoningen wordt een plaats gegeven voor de ouderen, die niet weg willen uit de dorpen waarin zij vaak al hun hele leven wonen. Jammer genoeg staan al een tijdje woningen leeg in Zwammerdam.

Wat opviel was de stilte op de Steekterweg, wat Bert deed denken aan de zes weken in 2012 dat de Koudekerkse brug was afgesloten. Er kon geen openbaar vervoer meer door het dorp rijden en was pas via enorm omrijden bereikbaar. Koudekerk leek toen uitgestorven.

Leefbaarheid wordt vaak mede bepaald aan de hand van invloeden van buitenaf. Het is moeilijk om voorzieningen in stand te houden in een woonkern met ongeveer tweeduizend inwoners.

Een belangrijke organisatie die in Zwammerdam is gehuisvest is Ipse de Bruggen, waar geestelijk gehandicapten wonen. Zwammerdam is daardoor de thuishaven van de beroemde Josti Band.

Het is onvermijdbaar dat de “Dammenaren” voor voorzieningen moeten uitwijken naar elders. Hierbij kan niet alleen naar Alphen worden gekeken, maar zeker ook regionaal. Zwammerdam kent echter wel voor bepaalde voorzieningen geschikte locaties, die nu leeg staan, of waarvan dat op korte termijn wordt voorzien.

Dammenaren zijn bevreesd voor de komst van een inrichting voor 82 zwaar gedragsgestoorde delinquenten. Over de komst hiervan zou nog geen duidelijkheid zijn.

Burgerparticipatie is een veel gehoorde term tijdens discussies. De SP pint zich niet vast op een overleg met één groep uit een dorpskern. Aan dorpsraden worden wel eisen gesteld, met name over het democratische gehalte daarvan. Het is aan de nieuwe Gemeenteraad hoe hieraan invulling gaat worden gegeven.

Een ieder kan een beroep op de SP doen, zoals ook jongeren, die als er een wens ontstaat of een idee wordt geopperd, zich bij de SP kan melden. Ook met jongeren wordt het gesprek zeker aangegaan!

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij