Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Daadkracht dichtbij

19 december 2013 - 09:36  •  SP  •  reacties

Daadkracht dichtbij

Alphen aan den Rijn -

In de meeste hoofdstukken vinden we (gelukkig) onderdelen van onze bijdragen terug. Hieronder een paar voorbeelden.  

Bestuursstijl; voor de SP een belangrijk punt. Er moet open en eerlijk bestuurd gaan worden. Niet alleen naar de gemeenteraad, maar belangrijker nog, vooral open en eerlijk naar de inwoners van het nieuwe Alphen aan den Rijn. Geen achterkamertjespolitiek meer. Onze inwoners worden pro-actief betrokken bij het beleid. Discussie op inhoud. Het akkoord is niet dichtgetimmerd maar geeft ruimte voor de inbreng van inwoners, maatschappelijke organisaties en de gemeenteraad. Wat ons betreft een goed begin.

In hoofdstuk 8 – Dienstverlening, wijken en kernen –  vinden we veel van onze punten terug. Belangrijk wat de SP betreft is de afspraak dat de maatschappelijke voorzieningen die bijdragen aan vitale wijken en kernen behouden blijven. Ook zijn er mogelijkheden geformuleerd om de dienstverlening in de wijken en kernen op een innovatieve manier mogelijk maken. De wijken en kernen vormen de basis van het uit te voeren beleid. Op dit beleidsonderdeel wordt niet bezuinigd.

Op sociaal gebied staat er met de decentralisaties de gemeente een zware klus te wachten. We hebben niet kunnen voorkomen dat de bezuinigingen, die het Rijk oplegt aan de gemeente met betrekking tot de drie decentralisaties, worden doorgevoerd. Wel wordt er een, door de SP bepleit, transitieplan opgesteld om de omslag naar het anders organiseren van de sociale agenda mogelijk te maken. Uitgangspunt van de transitie is dat de kwaliteit van de zorg gewaarborgd blijft. Voor de uitvoering van transitie wordt een eenmalig budget vrijgemaakt. Er komt snel een sociale kaart.

En dan kort onze voornaamste pijnpunten.
· Er wordt de komende periode 3 miljoen euro bezuinigd op welzijn, sport en cultuur. Dit is voor ons een stap te ver.
· Er wordt onverkort ingezet op een hoge Máximabrug en een rondweg door de Gnephoek.
· Er worden geen structurele gelden vrijgemaakt voor de opvang van de bezuinigingen die het Rijk via de decentralisaties de gemeente oplegt.

Het huidige collegeakkoord heeft bevestigd dat we de juiste stap hebben genomen om ons terug te trekken uit de onderhandelingen. Wel staan er voor ons genoeg aanknopingspunten in om constructief oppositie te voeren. Wij zijn er klaar voor. 

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij