Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Open brief aan burgemeester Bruinsma over situatie Yezidi in Irak

14 augustus 2014 - 11:11  •  Harre van der Nat  •  reacties

Open brief aan burgemeester Bruinsma over situatie Yezidi in Irak

Alphen aan den Rijn -

Geachte heer Bruinsma, beste Tjerk

Op de top van de berg Sinjar zitten tienduizenden vluchtelingen in de knel. Deze mensen behoren tot de Jezidi. Een religieuze minderheid in Irak. Zij worden achterna gezeten en vermoord door strijders van Isis.

Zij hebben geen water, geen eten en beschutting tegen  regen of zon.

Op de vlucht omdat ze een ander geloof hebben. Honderden Jezidi zijn al vermoord. Veel mensen zijn ziek omdat er geen voorzieningen zijn. Vele kinderen hebben ernstige diarree en overleven de vlucht niet. Medewerkers van een medisch team spraken van een humanitaire ramp en vrezen dat tuberculose snel haar intrede doet.

Met veel geluk lukt het sommige Jezidi om Syrië te bereiken en zich bij andere vluchtelingen te voegen in tentenkampen aan de grens. Syrië zelf al jaren verscheurd door een burgeroorlog kan nauwelijks iets doen voor deze mensen. Inmiddels zijn de Amerikanen begonnen om Koerdische strijders te bewapenen en voedselpakketten af te gooien op de bergtoppen.

De Koerdische inzet is niet voldoende om Isis te stoppen en de meeste voedselpakketten met het zo nodige water slaan kapot op de rotsen van de berg Sinjar.

De Nederlandse regering doet voor als nog weinig De reden dat mijn fractie u schrijft is om u te vragen als eerste burger van Alphen aan den Rijn minister Timmermans een brandbrief te sturen met daarin de oproep namens de gemeente Alphen aan den Rijn om al het nodige te doen om de vluchtelingen aldaar te helpen. Stuur meer medicijnen, tenten, voedsel en water. Vraag de minister om defensie ondersteunend te zijn in het transport hiervan. De 1 miljoen van nu is een druppel op de gloeiende plaat.

Liever dan dat nog haal deze mensen daar weg. In een tijd waarin de wetenschap en de technologische ontwikkeling van vrijwel alles tot grootse prestaties instaat is. Is het onverteerbaar dat er een bevolkingsgroep wordt uitgemoord enkel omdat ze een ander geloof hebben en dat dat anderen niet bevalt.

Naast uw brief aan de minister van buitenlandse zaken zou ik ook graag zien dat u het gehele kabinet verzoekt om aan te geven bij verenigde naties dat Nederland bereid is om Jezidi  vluchtelingen onderdak te bieden in ons land. De SP fractie in Alphen aan den Rijn wil u als burgemeester vragen om in dat geval dan ook ruimte te bieden aan de komst van Jezidi vluchtelingen.  Hopelijk volgen andere gemeenten ons voorbeeld.

Met vriendelijke groet,

Namens de SP fractie Alphen aan den Rijn Harre van der Nat, raadslid

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij