Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

SP: gemeente moet mensen met schulden beter helpen

28 mei 2015 - 11:15  •  Lidie Voorend  •  reacties

SP: gemeente moet mensen met schulden beter helpen

Alphen aan den Rijn -

De SP heeft het afgelopen jaar regelmatig signalen ontvangen van mensen met grote financiële problemen, die de weg naar het Alphense Serviceplein niet of onvoldoende weten te vinden of … dat zij te horen krijgen dat ze überhaupt niet worden geholpen. Daarom heeft de SP artikel 36-vragen gesteld aan de wethouder.

Raadslid Lidie Voorend: “We willen o.a. weten hoeveel mensen in Alphen worden afgewezen voor schuldhulpverlening en welke uitsluitingscriteria de gemeente hanteert. Niet onbelangrijk is te weten hoeveel tijd er zit tussen een intake en de start van de daadwerkelijk hulp. Afijn, alle vragen zijn te lezen op onze site alphenaandenrijn.sp.nl.”

De SP maakt zich grote zorgen om het feit dat de schulden van huishoudens in Nederland blijven groeien. Vooral mensen met lage inkomens uit werk of met een uitkering melden zich vaker met problematische schulden bij de schuldhulpverlening. Schulden blijken vaak ook niet meer op te lossen, omdat ondersteunende inkomensmaatregelen zijn afgebouwd. Op 25 mei 2015 heeft de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, haar jaarcijfers schuldhulpverlening over 2014 gepubliceerd. In 2013 waren er nog 89.000 nieuwe aanmeldingen. Dat zijn er in 2014 inmiddels 92.000. De gemiddelde schuld steeg in een jaar tijd van 37.700 euro naar 38.500 euro.

Op www.nvvk.eu/schuldhulpverlening kunt u alle informatie vinden. Samen met de NVVK is de SP van mening dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen, want juist zij is betrokken bij het ontstaan en het niet kunnen oplossen van schulden.

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij