Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

SP dient motie in: TTIP vrije-zone

22 juni 2015 - 10:23  •  Lidie Voorend  •  reacties

SP dient motie in: TTIP vrije-zone

Alphen aan den Rijn -

In dit handelsverdrag gaat het voornamelijk om het gelijkschakelen van regels en standaarden voor bijvoorbeeld milieu, (voedsel) veiligheid, arbeidsvoorwaarden en duurzaamheid. Op veel gebieden heeft de VS minder strenge eisen. Zo is het verbod op kinderarbeid in Amerika slecht geregeld, waardoor Amerikaanse bedrijven lagere arbeidskosten hebben. Gevolg: oneerlijke concurrentie.

Bedrijven kunnen bij een aparte rechter (ISDS) klagen en boetes eisen wanneer zij last hebben van sociale- of milieuregels, die wij belangrijk vinden. Er zijn al miljoenen claims ingediend, daar waar het boren naar schaliegas wordt tegen gehouden. Dit, terwijl veel Nederlandse gemeenten en provincies zich schaliegasvrij hebben verklaard. De schadeclaim tegen Duitsland bedraagt 4,7 miljard euro, omdat zij na de ramp in Fukushima besloot te stopen met kernenergie. De belastingbetaler betaalt de rekening.
Nederlanders hebben het gebruik van een chlooroplossing bij de behandeling van kippenvlees verboden, maar als het handelsverdrag TTIP een feit is, dan komt de ‘chloorkip’ in onze winkels.

Tot slot bestaan er grote twijfels over de mooie beloftes van meer banen en economische groei door TTIP. Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt hooguit een groei van 0,5 procent over 10 jaar. Onderzoeker Capaldo voorspelt een verlies van 600.000 banen in Europa. Door een ander (Noord-Amerikaans) verdrag NAFTA zijn 700.000 Amerikanen en nog eens 1 miljoen Mexicanen hun baan kwijt geraakt.

Kortom, het lijkt erop dat er veel meer nadelen dan voordelen kleven aan het vrijhandelsverdrag TTIP. De ISDS clausule zorgt ervoor dat nationale rechters  overruled worden. Dit druist in tegen onze democratie.  

Thema-avond over Europa
Op vrijdagavond 26 juni (19.30) komt SP Europarlementariër Dennis de Jong naar Wijkcentrum Kerk en Zanen. Hij wil met u in gesprek over TTIP en andere actuele zaken, die hem in Brussel bezig houden én die een grote invloed hebben op ons dagelijks leven in Alphen. De avond is voor iedereen vrij toegankelijk.

Fotograaf: Josh Walet
Tags: sp, motie
SP.'
SP

Politieke partij