Nieuws

« Vorige - Volgende »

MINERVA Journalistiek

6 juli 2018 - 19:57  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Journalistiek

Alphen aan den Rijn - De Diemense wethouder van GroenLinks heeft zich de woede op de hals gehaald van mensen die voorstander zijn van persvrijheid. Hij is het niet eens met de inhoud van een artikel en vindt daarom dat de Telegraaf en de journalist als zodanig geen bestaansrecht hebben.

Een Alphens raadslid vindt zichzelf belangrijker dan het onderwerp waarvoor hij aandacht vraag in de Alphense gemeenteraad. Onder een artikel op Alphens.nl moet hij per se even de aandacht op zichzelf en zijn partij de SP vestigen met de mededeling dat dat aan het artikel ontbreekt.

De overeenkomst?
In beide gevallen ontgaat het de heren politici totaal waar journalistiek eigenlijk over gaat. Zij vinden zichzelf en/of hun eigen mening belangrijker dan de feiten en de inhoud van het betreffende artikel. En, belangrijker dan de mensen waar het om gaat.

Het is de taak van de journalist om de feiten te achterhalen. Daarna kijk je welke argumenten op basis van de feiten geformuleerd kunnen worden. En dan pas komt er een mening van een betrokkene om de hoek kijken.
Bij verslagen zoek je naar de kern van de zaak en naar wie dat – indien van toepassing voor- en tegenstander – het beste verwoordt. Met als doel dat de lezer het onderwerp beter begrijpt en begrijpt wat er nu zo belangrijk is aan dat onderwerp.

Het is niet aan een journalist die een degelijk nieuwsartikel of verslag schrijft om een eigen mening te verwoorden. Dat laat je als journalist over aan de mensen die jij interviewt, aan opinieschrijvers of aan bloggers en columnisten. En ja, je kunt best zelf een opiniestuk of een column schrijven als dat dan maar duidelijk is.

Het is niet aan de dames en heren politici om journalisten te vertellen hoe zij hun vak moeten uitoefenen. Helaas voor hen is het wel degelijk aan de journalistiek om te controleren hoe onze volksvertegenwoordigers met hun verantwoordelijkheden omgaan. Dat zijn de feiten.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper