Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Hullie, zullie, flauwekullie

19 februari 2015 - 16:31  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Hullie, zullie, flauwekullie

Alphen aan den Rijn -

Maar nee. Het is hier Allefun en dus vechten 'we' elkaar de tent uit.
Centrummanager Martin zei het overigens op een iets andere manier: 'Ik blijf me verbazen dat er tussen de winkeliers onderling een scheiding is tussen Hoge Zijde en Lage Zijde. Het is een 'wij tegen zij' tussen de Rijnpleinkant en de Aarhofkant.'

Nu komt Martin uit Haarlem. Daar hebben ze een fraai historisch stadscentrum. Al minstens sinds de middeleeuwen. In ieder geval al heel erg lang. De historische binnenstad bestaat uit oude straatjes, monumenten, grachten, heel veel winkels en de Grote Markt.

Alphen heeft dat niet. Alphen bestaat uit drie dorpen die een eeuw geleden per se moesten fuseren tot één ietsje groter dorp.
Dus zijn er nu, circa 100 jaar later, gewoon nog steeds drie dorpsharten.
Het Oudshoornsche hart in de zieltogende Hooftstraat. Het Alfensche hart waar nu een reusachtig theater op een kaal plein staat. En het Aarlanderveensche hart met in het midden het huis van de voormalig machtigste man van Groot-Alphen.
Tussen die drie oude harten is een dikke veertig jaar geleden een flinke kwekerij uitgekocht. Sindsdien hebben de drie oude harten een nieuw hart in het midden: winkelcentrum Aarhof.

In het Alphense centrum hebben al in de vorige eeuw de meeste winkeliers hun zaak - bij gebrek aan opvolging - verkocht aan grote winkelketens en projectontwikkelaars. Wie herinnert zich bijvoorbeeld Hazebroek, Van der Hoek, Van der Spek, Couvée en Kelderman nog?
Dan zou je denken dat de kift tussen de Hoge en de Lage Zijde wel een keer verdwenen is. Maar, zo zegt centrummanager Martin, dat is dus niet het geval.

Sterker nog: dwars door onze stad loopt een rivier. Ja, in Haarlem ook, maar dat is gewoon een oude handelsroute. Ten zuiden van onze rivier leefden tweeduizend jaar geleden de Romeinen aan de Hoge Zijde. Ten noorden van de rivier had je de barbaren aan de Lage Zijde.
Sinds de Romeinse tijd is hier niets veranderd. Want de Oude Rijn is nog steeds wat ie twee millennia geleden ook al was: de grensrivier!

Fotograaf: Josh Walet