Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Wereldreis naar Boskoop

25 augustus 2017 - 19:53  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Wereldreis naar Boskoop

Alphen aan den Rijn - Van de week was ik in Boskoop. Voor mijn doen een complete wereldreis, want normaal gesproken kom ik de stadsgrenzen niet over. In Boskoop deed ik met een bevriend raadslid een rondje langs alle beroemde plekjes. De N207, de hefbrug, de Zijde, de hefbrug, Centrum-zuid en de hefbrug. En ook nog een paar leuke monumenten, zoals de zwaar verwaarloosde watertoren en het voormalige gemeentehuis. Er zijn zelfs echte afbraakpanden. Een stuk of tien tegenover dat gemeentehuis en nog een paar in het centrum waar de Polen in wonen.

Je kunt een stad als Alphen niet vergelijken met een dorp als Boskoop.
Er is in Boskoop één echte oversteekplaats met stoplichten tussen de twee delen van de enige winkelstraat. Het is daar zelfs een soort van leuk om op die knop te drukken. Je staat vooraan en je wandelt op je gemak in je eentje naar de overkant. Kan ook zonder die lichten, want zo druk is het er niet. Behalve als de hefbrug open was.
In Alphen-Stad zijn in het centrum geen oversteekplaatsen met stoplichten. Het centrumgebied is groot en wordt doorsneden door de rivier en niet door een weg. We hebben wel een Chinees plein. Zo een waarbij de fietsers, lijnbussen en voetgangers gewoon zelf moeten opletten en net zo druk als in een Chinese provinciestad.

Het enige echte probleem in Boskoop is zo te zien de hoeveelheid vrachtwagens die de hefbrug passeert, terwijl ze beter een andere route in hun TomTom hadden kunnen zetten. Het is een kwestie van een nette instructie naar de leveranciers. Kan meneer Jumbo in de Herenhof ook, dus waarom die Boskoopse kwekers niet?
En een vrachtwagenverbod op de Hefbrug zou ook helpen. Dan dwing je vrachtwagen sluipverkeer vanaf de A4 om over de N11 of de A12 te gaan en vroegtijdig voor Boskoop oost of west te kiezen. Daar gaat trouwens die Verlengde Bentwoudlaan ook bij helpen.

Het spannendste aan het bezoekje aan Boskoop waren trouwens de containerschepen van Nedasco tussen de zeilboten. Die waren allemaal onderweg naar Alphen…

Fotograaf: Eveline Verhoeve