Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Stennis met Dennis - Dappere pastoor

24 februari 2012 - 11:31  •  Dennis Captein  •  reacties

Stennis met Dennis - Dappere pastoor

Alphen aan den Rijn -

Pastoor Visser is een zachtaardige en bescheiden man. Zijn parochie telt 18.000 leden. Voor die mensen is hij er in de eerste plaats, benadrukte hij. Maar de pastoor is ook iemand met een eigen mening. Een mening die op belangrijke punten afwijkt van die van de hoge heren uit het roomse Rome. Het interview stond vorige week in het Alphens Nieuwsblad. Afgelopen zondag las ik het verhaal nog eens na.

De rooms-katholieke kerk is geen democratie. De bisschoppen bepalen. Om dat kracht bij te zetten, schetste Visser de volgende case. In de kerkgemeenschap van de Heilige Thomas, waar Alphen aan den Rijn onder valt, ontvangen dit jaar 48 kinderen het vormsel van de bisschop. Het vormsel is een sacrament waardoor een gedoopte de kracht van de Heilige Geest ontvangt om zijn geloof standvastig te kunnen belijden. De Heilige Thomas bestaat uit meerdere kerken. Visser wil dat de kinderen in hun eigen kerk het vormsel ontvangen. Dat betekent dat bisschop Hans van den Hende hier meerdere kerkdiensten moet leiden. De bisschop wil dat niet en heeft Visser laten weten dat alle 48 kinderen op één locatie en dus op hetzelfde moment van hem het vormsel ontvangen. Visser zal zich, tenzij de bisschop van mening verandert, schoorvoetend bij het besluit van de bisschop moeten neerleggen.

Visser is ook op andere (belangrijkere) punten ‘tegendraads’. Hij vindt dat het celibaat, dat voorschrijft dat een priester ongehuwd is en aan seksuele onthouding doet, een vrijwillig iets zou moeten zijn en niet van bovenaf moet worden opgelegd. Hij vindt dat de katholieke leiders in Nederland niet goed hebben gereageerd op het misbruikschandaal en onvoldoende door het stof zijn gegaan. Hij vindt dat Wim Eijk zich uit protest niet tot kardinaal had moeten laten wijden. Hij vindt dat homo’s net zo goed katholiek mogen zijn als hetero’s en binnen het geloof dezelfde rechten en plichten zouden moeten hebben. Voorts vindt hij dat de daders van het misbruik echt gestraft moeten worden.

Ik vind pastoor Ruud Visser een dapper man. Zijn woorden zouden de bisschop namelijk zomaar in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Hij koos zijn woorden zorgvuldig. Hij was zenuwachtig. Maar hij durfde het te zeggen.

Toch is Ruud Visser niet de man om de revolutie binnen de katholieke kerk te leiden. Ik betwijfel zelfs of hij zich bij die revolutie zou aansluiten. Als die er überhaupt komt. Ik betwijfel of er binnen afzienbare tijd katholieke geestelijken opstaan, die beseffen dat, democratie of geen democratie, niet de leiders maar de volgers de macht hebben. Met alle persoonlijke gevolgen van dien.

Ik legde het Alphens Nieuwsblad neer en zette de televisie aan. Het journaal had een item met de wijding van Eijk als kardinaal. Hij kwam daarbij ook aan het woord. Hij was blij. Zou hij beseffen dat weinigen zijn blijdschap delen?

Dennis Captein 



Deze column is geschreven voor en geplaatst in het Alphens Nieuwsblad
Foto gemaakt door Regiostock/Michel ter Wolbeek

Fotograaf: Josh Walet