Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Duur eten

28 december 2018 - 21:02  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA Duur eten

Alphen aan den Rijn - Een paar jaar geleden heb ik eens de proef op de som genomen door samen met een aantal anderen te proberen om van 50 euro per week gezond te eten. Er waren zes Alphense gezinnen die het een week gingen proberen. De gezinnen waren verschillend, dus de uitdaging per gezin was ook telkens anders. We volgden allemaal de Schijf van 5 van het Voedingscentrum en we hielden ons aan de tips van een Alphense voedingsdeskundige.Het was geen wetenschappelijk verantwoord onderzoek. We waren niet bezig om de wereld te verbeteren. We wilden gewoon weten of wij dit zelf konden: gezond eten voor 50 euro.

De uitslag was niet echt verrassend: voor één- en tweepersoonshuishoudens is het met heel veel kunst- en vliegwerk net te doen. Voor grotere gezinnen (met kinderen) kan het domweg niet. Kunst- en vliegwerk houdt in dat je heel veel tijd moet besteden aan boodschappen doen, dat je een hele grote vriezer en voorraadkast hebt en dat je een groot deel van je sociale leven vaarwel kunt zeggen. Niet meer lunchen bij De Burgemeester of bij Maggie Blue of bij Alle Hens.
Die 50 euro kwam trouwens niet uit de lucht vallen. Dat is het bedrag waarvoor je volgens het Nibud in 2013 een week zou moeten kunnen eten.

Deze week was er bij RTL een item in het nieuws dat gezond eten duurder is dan ongezond. Dat hadden wij in januari 2014 ook al gemerkt. Voor 17 euro kon je de hele week patat bakken voor het hele gezin.
Gezond eten is duurder omdat wij als maatschappij geen kromme komkommers willen, omdat appelmoes met allerlei toevoegingen goedkoop gemaakt kan worden en appels kweken duur is, omdat gezond voedsel vaak vers is en dat is duurder vanwege de houdbaarheid. Ongezond voedsel is ook goedkoper door onze voorkeur voor zoet en vet. Dat was nuttig toen de moderne mens nog tussen de neanderthalers leefde, maar nu niet meer.

Het enorme probleem met een gezonde leefstijl is, dat dat op een moderne manier heel duur is. Je gaat met de auto naar een sportschool en die kost veel geld. Buiten spelen kan bijna niet meer dus gaat je kind ‘op een sport’. De tv en een computer zijn speelgoed geworden. En, gezond voedsel kost veel geld meer dan ongezond voedsel.
Dan vraag ik mij dus af wat overheden met voorop de gemeente Alphen aan den Rijn aan het doen zijn met hun voorlichting over gezonde voeding aan mensen die een gezonde leefstijl niet kunnen betalen.

Als je gezonde inwoners wilt, moet je de juiste voorwaarden scheppen. Dat begint bij de kinderen. Dan moeten er elke dag gymlessen zijn op de scholen. Dan moet de schooltuin terug. Dan moeten we veel meer autovrije straten hebben en veel grotere  bosjes om in te spelen.
Maar vooral moet iedereen beter gaan eten door ongezond voedsel flink duurder te maken. Voorlichting over gezond voedsel is niet goed genoeg als dat onbetaalbaar is. Eens kijken of er een politieke partij is die dat voor ons gaat regelen…

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper