Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Eerlijk bezuinigen in Alphen !?

15 juni 2011 - 09:54  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Eerlijk bezuinigen in Alphen !?

Alphen aan den Rijn - Met dramatische termen als onherstelbare schade, beschaving en sluipmoord worden de argumenten onderstreept. Soms is het eerlijk bedoeld, maar vaak gaat het ook om het eigen baantje, de hypotheek of de hobby. Dan geneert men zich niet om minima, jongeren, zieken of andere zielige mensen er met de haren bij te slepen.

Lastig, lastig, lastig. Maar als we nou allemaal een beetje eerlijk zijn, dan moet het toch lukken? We praten hier in Alphen over gemeentelijke bezuinigingen. Die gaan niet over het salaris, de uitkering of het pensioen van een individuele burger, maar over instanties, verenigingen en de gemeente zelf. Jarenlang kon het niet op. Dat is te zien aan de gebouwen, de sportvelden, de straten en de evenementen, die we er in Alphen bij gekregen hebben. Even een beetje minder is misschien zelfs wel gezond.

Laten we nu de gemeente zelf eens als uitgangspunt nemen. Ze willen op hun eigen apparaat 2,5 miljoen bezuinigen. Is dat veel? Is dat weinig? Is dat oneerlijk ten opzichte van anderen? Ik weet het niet, maar waarom zouden we de gemeente niet de norm laten stellen?

De gemeente heeft een aantal verplichtingen waar niet op te bezuinigen valt. Denk bijvoorbeeld aan bijstandsuitkeringen. De hoogte daarvan wordt landelijk vastgesteld. Laten we de kosten die de gemeente daar zelf bij heeft nu ook eens buiten beschouwing laten.

Op de rest kan dan wel bezuinigd worden. Simpel natuurlijk: als je bijvoorbeeld minder uitgeeft aan cultuur heb je ook minder ambtenaren nodig om dat te regelen. Om die rest te regelen en te besturen geeft de gemeente 42 miljoen aan salarissen, kantoormiddelen en andere spullen uit. Daarop zeggen zeĀ 

2,5 miljoen te kunnen bezuinigen of wel:

Zo op het eerste gezicht lijkt me dat redelijk (niet super overigens). Laten we die 5,9% dus maar eens als norm hanteren. Willen ze bij u meer dan 5,9 % van het budget afhalen, dan moet u stevig aan de bel trekken. Dan gaat het niet eerlijk.

Zijn er instanties die minder hoeven te bezuinigen dan gaat het ook niet eerlijk. Maar u moet ook eerlijk zijn als anderen meer moeten bezuinigen en direct stoppen met kermen!

Het zou natuurlijk ook kunnen zijn, dat gemeente met 2 maten meet. Een strakke strenge voor anderen en een soepele makkelijke voor eigen gebruik...

Succes!!

Zie voor mijn berekening (op basis van de cijfers van de gemeente zelf):

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger