Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Gekke Henkie

19 juni 2018 - 02:53  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Gekke Henkie

Alphen aan den Rijn - Helaas is Henk gepensioneerd, dragen mannen geen petten meer, zijn vrouwen niet langer onder de indruk en is zijn kleine dorp onderdeel van een grote gemeente geworden. Tot overmaat van ramp heeft zijn PvdA gevoelige verliezen geleden en moet Henk nu letterlijk en figuurlijk achteraan in de raadszaal zitten.

Dan is het begrijpelijk dat je een beetje raar gaat doen. Misschien zijn het daarnaast ook wel ouderdomsverschijnselen en ziet Henk het allemaal niet meer zo helder. Echter, hoe je het ook wendt of keert, Goes krijgt iedere maand 1.658 Euro en 52 cent betaald, dus daar mag je als maatschappij iets voor terugverwachten.

Helaas (de waarheid is hard) is dat niet het geval. De ene na de andere dommigheid komt uit de man. Hij kent zijn eigen programma niet en verbreekt daarmee ook verkiezingsbeloftes. Neem nou de landelijke kunstparagraaf van zijn partij. Die heeft de tekst: "Kunst en cultuur dragen bij aan de onderlinge verbondenheid en weerbaarheid van de samenleving. Om dit kracht bij te zetten willen wij jaarlijks EXTRA investeren in kunst en cultuur".

"Onzin", zo stelt Henk: "Flauwekul dat de gemeente na 30 jaar een nieuw kunstwerk op de rotonde bij het gemeentehuis wil neerzetten, ook al gaat het oude werk naar een andere plaats waar nog niks staat. Dat geld kan beter naar de kinderboerderij". (Opvallend: boerderij!)

Ik kan er nog een beetje begrip voor opbrengen ook. Bij Henk zitten de koekjes in het trommeltje met de Nachtwacht. Aan de muur het "hertje", het "badende zigeunerinnetje" en het "huilende jongetje". Het laatste literaire werk dat hij gelezen heeft, is getiteld "Dik Trom en zijn vrinden". Toegegeven: recentelijk heeft hij zich nog wel gewaagd aan de thriller "Pietje Bell en de bende van de Zwarte Hand", maar in zo’n omgeving ben je afgesloten van iedere vernieuwing. In zo'n omgeving ben je nooit toe aan een ander behangetje of wat nieuws op de vloer. In zo'n omgeving wordt nog steeds genoten van de vader van Willeke Alberti en Johnny Jordaan.  Daar geen Karel Appel of Rolling Stones of andere nieuwlichterij.  

Het meest frappante is echter, dat de partijleiding hem niet keihard terugfluit. De Alphense PvdA wilde 5 jaar geleden nog 40 miljoen (400 keer zoveel!) uitgeven aan een KULtuurhuis en nu mag Henk een fractie van dat bedrag "geldsmijterij" noemen. Toen zijn eigen PvdA wethouder, Job Dresden, voor 250.000 Euro pensioenfraude had gepleegd, verdedigde Henk hem tot het uiterste, maar mensen die voor 10.000 Euro bij een gewone uitkering over de schreef waren gegaan werden keihard aangepakt.

Blijkbaar is Henk zuinig als het om kleine dingen gaat, maar zodra het om groot geld gaat raakt hij de weg kwijt.  

"Penny wise, pound foolish" noemen de Engelsen dat. Ik noem het maar gewoon "Gekke Henkie Goes" (die wanhopig probeert oppositie te voeren). 

Machiel van der Schoot

 

 

 

Fotograaf: Alphens.nl