Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Carrière maken, voordat bom valt...

24 maart 2011 - 07:45  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Carrière maken, voordat bom valt...

Alphen aan den Rijn -

 

Beste Hélène,

Wat een verrassing! Uitgerekend JIJ wethouder voor de PvdA. Het gonsde in Alphen wel van de geruchten dat jij het zou worden, maar daar geloofde ik niks van.

Immers, vorig jaar schreeuwde je moord en brand over Erika Westerweel van de SP. Zij was met voorkeurstemmen gekozen, maar ging toch niet in de gemeenteraad zitten. Dat vond jij kiezersbedrog. ZELFS als zoiets in het belang van de partij was, vond je niet dat het hoorde. Jij kreeg nog veel meer voorkeurstemmen. Nee, iemand met zo'n zuiver politiek geweten als jij, zou heus niet na 1 jaar weggaan om dan zelf wethouder te worden, ook al is het voor de "partij".

Een jaar geleden was iedereen in spanning wie de nieuwe wethouders zouden worden. Op de website van de gemeente verscheen toen de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad. Zonder jouw naam. De krant schreef dat jij dus wethouder was geworden. Je wist niet hoe gauw en hoe heftig je dat moest ontkennen. Die ambitie had je helemaal niet en bovendien had je samen met je man een restaurant en dus geen tijd.

Toen je 2 weken geleden iemand met wijnkennis voor het restaurant zocht had ik natuurlijk wakker moeten worden. Maar dat was toeval. Alle andere restaurants hebben het moeilijk, maar misschien moesten jullie juist wel uitbreiden.

Nee, ik liet iedereen maar lullen. De PvdA had eerst de leden gehoord en een commissie ingesteld om selectiecriteria vast te stellen. Daarna zijn 14 mensen een sollicitatieprocedure ingegaan en zijn er gesprekken gevoerd. Netter dan dat kon het gewoon niet.

Nu Hélène, weet ik niet meer wat ik moet geloven. Of eigenlijk weet ik dat wel. Er blijkt maar één ding belangrijk voor je, en dat is je politieke carriëre. Dat doe je slim. Toegegeven. Als een roofdier geduldig een jaartje op de loer liggen, figuurlijk en letterlijk een beetje draaien met je kontje, een beetje liegen voor je bestwil en anderen voor je karretje spannen.

Jij denkt toch niet dat al die sollicitatieonzin van de grond was gekomen, als jij direct had gezegd wat je ambities waren? Mij kan het geen donder schelen, maar partijleden en 12 andere sollicitanten heb je gewoon voor het lapje gehouden en misbruikt voor je achterkamertjes-schijn-democratie.

Ik zal het nog wat scherper stellen:

Er moest toch meer openheid komen, verandering en zo? Met jou als wethouder verandert er niks in Alphen. Op de achtergrond trok jij namelijk al aan de touwtjes. Mannen als Schings en Roest had je toch in je zak? Die subsidie voor je keukeninrichting van 40.000 Euro kon je als raadslid toch ook prima regelen?

Het enige dat verandert is jouw inkomen! Jullie restaurant hoeft geen cijfers te publiceren bij de Kamer van Koophandel. Als dat wel zo zou zijn, zou wel eens kunnen blijken, dat jullie dat extra salaris goed kunnen gebruiken.

Nee Hélène, ik doe niet mee met al die schijnheilige felicitaties. Het is me allemaal te glad, te uitgerekend, te netjes, te plastic. Ooit is er een mooi woord voor uitgevonden. Met een liedje van Doe Maar als achtergrondmuziekje blijft het maar door m'n hoofd gonzen:

 

Machiel van der Schoot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger