Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Bijeenkomst over opvang vluchtelingen in Alphen

12 oktober 2015 - 15:35  •  Lidie Voorend  •  reacties

Bijeenkomst over opvang vluchtelingen in Alphen

Alphen aan den Rijn -

Raadslid Lidie Voorend: “Eén inloopavond voor omwonenden, wanneer de vluchtelingen er al zijn, is niet genoeg om draagvlak te creëren. Mensen hebben behoefte aan informatie over bijvoorbeeld ‘wie is die vluchteling?’, ‘waar komt hij of zij vandaan?’, ‘wat hebben zij meegemaakt?’, ‘waarom komen zij in Alphen wonen?’ en ‘wat als zij mijn buren worden?’. Onze inwoners moeten openlijk hun zorgen kunnen uiten en moeten in deze serieus genomen worden. Zij hebben recht op reële argumenten, ervaringsverhalen en heel heldere afspraken met de gemeente.”

Op dinsdag 6 oktober organiseerde de SP Alphen een openbare avond over vluchtelingen in wijkcentrum Ridderveld te Alphen. Ook omwonenden van Rijnzate waren uitgenodigd. Een ex-vluchteling hield zijn levensverhaal. Daarnaast werd over de opvang en het leven in twee vluchtelingenkampen verteld: één in Sudan en één in Jordanië. Na de pauze kwamen de plannen van de Raad van Kerken aan bod. Zij wil vluchtelingen ondersteunen vanuit een platform van vrijwilligers.

Aan het eind van de avond ontstond er een goede discussie. Over het algemeen stond men positief tegenover de opvang van vluchtelingen, maar er waren ook een aantal kritische geluiden te horen. Lidie Voorend: “Deze avond voorzag duidelijk in de behoefte om met elkaar te praten over de vluchtelingenproblematiek. Het zou goed zijn als de gemeente hierin een leidende rol neemt."

Voor de SP zijn menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit belangrijke uitgangspunten bij de behandeling van binnenkomende vluchtelingen. We moeten ze voorzien in hun basisbehoeften zoals opvang, kleding en voedsel. De SP heeft anderzijds ook oog voor de problematiek van de hoge instroom en de zorgen en vragen die dat geeft voor de buurt waarin zij opgevangen worden. Door vroegtijdig en pro-actief een dialoog te zoeken creëer je begrip en draagkracht. Daar ligt een opdracht voor ons gemeentebestuur en de SP zal haar rol hier zeker in pakken.

Fotograaf: Josh Walet
ActiVite Rijnzate.'
ActiVite Rijnzate

Samen voor de beste zorg.