Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Oplossing voor Kasteel en Max

28 december 2011 - 11:37  •  Gerard van As  •  reacties

Oplossing voor Kasteel en Max

Alphen aan den Rijn -

Het College moet laten onderzoeken of de exploitatie van het Kasteel in handen kan worden gegeven van een commerciële exploitant, zodat daar discoachtige activiteiten kunnen plaatsvinden voor jongeren vanaf 18 jaar en daarnaast financiële ondersteuning geven aan Max, zodat de jeugd van 14 t/m 17 jaar ruimhartig financieel kan worden ondersteund in hun activiteiten. Financiële dekking hiervoor kan worden gevonden uit het bestaande budget van ca 100.000,-- euro, dat thans jaarlijks aan het Kasteel wordt uitgegeven, maar bij commercialisering hiervoor bij lange na niet nodig zal zijn.

 

Nu overduidelijk is gebleken, dat er geen ondernemer is te vinden, die wil investeren in een megadiscotheek in Alphen aan den Rijn is het tijd voor een alternatief. Een feit is dat jongeren hebben aangegeven behoefte te hebben aan discotheekachtige activiteiten in onze gemeente, waarvoor zij thans naar elders (buiten Alphen) moeten. Daarnaast blijkt dat veel Alphense jongeren hun vertier reeds zochten bij City Life in Bodegraven, dat binnen 4 weken gesloten moet worden, wordt het de hoogste tijd dat het gemeentebestuur hierop inspeelt. Uit het dagblad Alphen CC van zaterdag 24 december jl., hebben wij begrepen, dat Max minder subsidie gaat ontvangen van de gemeente, waardoor de activiteiten voor de jeugd tot een minimum zullen moeten worden beperkt.

 

Ons voorstel is eenvoudig:

 

Maak van het Kasteel een discotheek voor jongeren v.a. 18 jaar. Participe zou daartoe bewogen moeten worden om de exploitatie van het Kasteel in handen te geven van een commerciële exploitant die daar een discotheek in kan runnen.

Daarnaast zou de jeugd van 14 tot 17 jarigen Max met Sixteen ruimhartig ondersteund moet worden om de rol die zij nu ook al vervullen nog beter op te kunnen pakken.

Waar mogelijk zou Participe daarin een rol kunnen vervullen, maar als dat niet hoeft dan kun je het beter aan Max zelf overlaten. Participe ontvangt jaarlijks al een fikse subsidie voor Het Kasteel, maar komt daar meestal jaarlijks aan te kort. Die middelen kunnen dan voor een aanzienlijk deel naar Max.

Zo ontstaat een natuurlijk verloop van jongeren grofweg tot 18 jaar en daarboven. Het Kasteel hoeft vermoedelijk niet enorm te worden aangepast, tenzij een commerciële exploitant dat zelf wil doen; het liefst met zo veel mogelijk steun van potentieel betrokken parijen zoals Max en Participe, de Jongerenraad en mogelijk geïnteresseerde (Alphense) horecaondernemers. De Fractie van Nieuw Elan zal in ieder geval hierover met een motie komen voor de eerstkomende raadsvergadering van januari 2012.

 

Namens de Fractie van Nieuw Elan,

 

Gerard van As

Fotograaf: Josh Walet
Het Kasteel.'
Het Kasteel

Al jaren het pop- en cultuurpodium van Alphen aan den Rijn.