Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

Drie partijen krijgen voorkeurskandidaten in de fractie

23 maart 2018 - 11:11  •  reacties

Drie partijen krijgen voorkeurskandidaten in de fractie

Alphen aan den Rijn - Nieuw ElanBij Nieuw Elan zijn van de eerste tien kandidaten er acht met voorkeursstemmen gekozen. De negende plek is voor kandidaat nummer 15, Peter Versteeg uit Hazerswoude-Dorp. De tiende plek is voor de hoogst op de lijst staande kandidaat die niet met voorkeursstemmen is gekozen: Frans Langerak. Dit betekent dat Gert-Jan Schotanus, die vorig jaar vanuit de SGP naar Nieuw Elan vertrok, niet in de gemeenteraad is gekozen. Als er wethouders vanuit de top 10 voor het nieuwe college worden geleverd, is Schotanus wel de eerstvolgende kandidaat die een raadszetel in mag nemen.

PvdA
De deceptie van de PvdA is compleet nu, behalve een halvering van het aantal raadszetels, ook de kieslijst niet wordt gevolgd door de kiezers. Naast lijsttrekker Bernadette Wolters is Henk Goes met voorkeursstemmen gekozen. Goes bezette plek 6 op de kieslijst.

GroenLinks
GroenLinks is verbijsterd over de uitslag. Eerst worden vijf zetels behaald en nu blijkt dat kandidaat nummer 6, Pauline Hoogeveen, zoveel voorkeursstemmen heeft behaald dat zij een plek in de gemeenteraad krijgt ten koste van Wouter van Kleef. "Hier hadden we niet op gerekend", meldt Marijke Kottenhage, de nummer 2 die tevens met voorkeursstemmen is gekozen. "We hebben gisteren allemaal afspraken gemaakt over wie wat gaat doen, maar nu is er een nieuwe situatie. Ik weet zelfs niet wat Pauline hiervan vindt."

In het algemeen zijn er deze keer veel kandidaten die de voorkeursdrempel hebben gehaald, maar dit blijft verder zonder gevolgen.

Op de foto onder meer Wouter van Kleef van GroenLinks (2de van link) en Peter Versteeg van Nieuw Elan (in het midden).

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Politiek.'
Politiek

Voor het politieke nieuwe over Alphen aan den Rijn.