Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

Hier komen de nieuwe gemeenteraadsleden vandaan

23 maart 2018 - 14:30  •  reacties

Hier komen de nieuwe gemeenteraadsleden vandaan

Alphen aan den Rijn - In de nieuwe gemeenteraad zijn van de in totaal 39 nieuwe raadsleden er maar liefst 26 uit Alphen-Stad afkomstig. Er komen vier raadsleden uit Boskoop, in Hazerswoude-Dorp wonen drie raadsleden. Zowel in Benthuizen als in Koudekerk aan den Rijn wonen er twee. De overige twee zetels worden bezet door inwoners van Hazerswoude-Rijndijk en Zwammerdam.

Het totaal aantal inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn is 110.000. Dan zijn er ongeveer 3.000 inwoners die achter een raadszetel staan. Zet je dit nu af tegen de inwonersaantallen per kern, dan betekent dit dat er ongeveer 25 raadsleden uit Alphen-Stad moeten komen. Voor Boskoop zouden het er vijf moeten zijn. Hazerswoude-Dorp komt op twee, evenals Hazerswoude-Rijndijk. Voor Koudekerk en Benthuizen betekent het één zetel. Zowel Zwammerdam als Aarlanderveen zijn 'te klein' voor een zetel.

Eén geheel
Door het rekenmodel moeten echter alle getallen als ongeveer worden geïnterpreteerd, een meer of minder maakt dan niet uit. Boskoop zou een zetel meer moeten hebben en Alphen-Stad, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk één minder. Dat zijn kleine verschillen ten opzichte van de daadwerkelijke uitslagen van de Alphense gemeenteraadsverkiezingen.

De conclusie is dan ook dat de afgelopen vier jaar de fusiegemeente toch keurig één geheel is geworden.

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Politiek.'
Politiek

Voor het politieke nieuwe over Alphen aan den Rijn.