Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

Verkiezingsonrust over gang van zaken bij thuiszorg

19 maart 2018 - 13:05  •  reacties

Verkiezingsonrust over gang van zaken bij thuiszorg

Alphen aan den Rijn - "De thuiszorg is in onze gemeente goed geregeld. Ik zou wel gek zijn als ik eenzijdig besluit dat ik daarop ga bezuinigen", zegt wethouder De Jager naar aanleiding van vragen van Nieuw Elan tijdens de raadsvergadering van donderdag 15 maart. Fractievoorzitter André de Jeu meldt dat hij aangesproken is na afloop van een debat in Zwammerdam en dat hij ook gemaild is naar aanleiding van berichten in de media. "Er wordt mij gemeld dat er geen geld is voor zorg na een operatie. Vooral ouderen maken zich ongerust. Is er soms een bezuiniging uitgevoerd waar wij als raad niets vanaf weten?"

De onrust onder de inwoners blijkt te zijn ontstaan door de partij RijnGouweLokaal (RGL). Deze partij heeft het onderwerp thuiszorg prominent op de agenda gezet. Lijsttrekker Ank de Groot heeft vraagtekens bij de kwaliteit. Dat bleek tijdens een debat georganiseerd door het FNV: "Het zijn niet langer de uren die tellen bij de thuiszorg, maar de kwaliteit. Maar we moeten nu niet net doen alsof we er al zijn." Nummer 2 op de lijst, Jan de Groot, zei hetzelfde tijdens het debat georganiseerd door de OSO, de samenwerkende ouderen. Hij wees ook op de belangrijke signaalfunctie van de medewerkers van de thuiszorg die in zijn ogen verloren gaat bij minder uren.

Kwaliteit en continuïteit
Wethouder Han de Jager betreurt het dat 'er van alles over zorg wordt geroepen in het kader van de verkiezingen'. "Wij zijn juist heel erg bezig om de thuiszorg goed te regelen. Sterker nog, de meldpunten zijn opgeheven omdat er geen gebruik van werd gemaakt. Er was een zeer gering aantal incidenten en die zijn onmiddellijk goed opgelost."

Eén van de voornaamste punten waarvoor de wethouder zich sterk heeft gemaakt, is het doorvoeren van het cao-loon voor de medewerkers van de thuiszorg. "Dan zijn er goed opgeleide medewerkers die ook bij hun werkgever blijven. Dat waarborgt kwaliteit en continuïteit", zegt De Jager. "Wij volgen het Rijksbeleid en daarom is de thuiszorg anders ingericht. De thuiszorg doet wat nodig is. Ik begrijp de onrust wel: mensen houden niet van verandering."

Fotograaf: Eveline Verhoeve
Politiek.'
Politiek

Voor het politieke nieuwe over Alphen aan den Rijn.