Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

December

6 december 2013 - 07:45  •  Harry Slagter  •  reacties

December

Alphen aan den Rijn -

Maar met het achter ons laten van dit middenstandsfeestje zijn we er nog niet voor deze maand want de kerstdagen zitten er aan te komen met alle zin en onzin die daar mee gepaard gaat. Weer proberen de grootwinkelbedrijven ons over te halen om massaal hun, speciaal voor deze gelegenheid overprijsde, producten aan te schaffen. Een onsje boterhamworst in de vorm van een kerstboom moet opeens het dubbele kosten en een bakje vruchten yoghurt blijkt nu opeens een culinair toetje te heten omdat er een paar kerstballen op de verpakking geprint zijn en een beetje poedersuiker maakt van een krentenslof direct een luxe kerststol.

Voor velen in onze samenleving is dit luxe vreetfestijn echter niet weggelegd. De alarmerende cijfers van afgelopen week over de steeds verder oplopende armoede in onze samenleving, spreekt boekdelen en met een nog steeds oplopende werkloosheid en de bezuinigingen die ons te wachten staan is het einde nog lang niet in zicht, ondanks de in elkaar geknutselde positieve berichten die ons door de strot geduwd worden met het oog op de Europese verkiezingen van volgend jaar.

Bij veel gezinnen dus geen hertenbiefstuk met kriekensaus, gepocheerde zeewolf of een zalm­tom­pou­ce met saf­fraan­saus tijdens het kerstdiner want al zouden ze best ook eens wat exclusiefs op tafel willen zetten, tijdens deze speciale dagen, is daar domweg het geld niet voor. Het is voor velen tenslotte sappelen om iedere maand rond te komen en alle torenhoge rekeningen te voldoen zoals de zorgpremie, energienota en de huur of hypotheek.

Uitermate triest is het dan ook om te constateren dat we nog steeds dagelijks overspoeld worden met berichten over malversaties binnen de organisaties die deze,verplichte betalingen, onder hun hoede hebben.

Met angst en beven zie ik dan ook de verkapte bezuinigingen tot ons komen, via de participatiewet die Jette Klijnsma deze week presenteerde. Met al bijna 700.000 werklozen in onze samenleving, is het een illusie om te denken dat er opeens wel werk is te creëren voor 125.000 mensen met een beperking. Nog meer mensen zullen in de armoede belanden door deze maatregelen en de enige die er wel bij zullen varen is de, in grote getale aanwezige, achterban van de P.v.d.Afbraak binnen de softe sector, die dit in banen moeten gaan leiden.

De kosten voor aanpassingen op de werkvloer, organisatie, subsidies en begeleiding zullen in korte tijd de pan uit rijzen of werkgevers de mogelijkheid bieden om van goedkope arbeidskrachten gebruik te maken.  

Wat betreft onze eigen gemeente houd ik al helemaal mijn hart vast want van het beoogde ultra rechtse college is op dit gebied niet veel te verwachten. Of zou het de bedoeling zijn om straks met je rolstoel, op de boerderij van het kaasvrouwtje, de eerste aardappels te moeten gaan rapen? Met een dwarslaesie post rondbrengen?  Vrijwillig het zelfde werk MOETEN gaan doen in de bijstand waar je eerder een vaste betrekking had? en zo kan ik nog wel even doorgaan. Nee voor de 4000 Alphenaren die onder de armoede grens leven zal er weinig meer op tafel verschijnen dan wat macaroni met een blikje lunchworst er door heen. Misschien wat opgeleukt met een blikje tomatenpuree van de lokale SP die hun ziel en zaligheid verkopen aan hen waar zij jarenlang tegen aangeschopt hebben.

Het zal Klijnsma intussen allemaal een zorg zijn wat u of ik op het bord krijgen met de Kerst want deze troetel invalide heeft haar schaapjes op het droge, met haar privé chauffeur en riante wachtgeldregeling, hoeft ze zichzelf geen zorgen te maken als ze nog eens thuis komt te zitten. Tenslotte zijn de bezuinigingstargets belangrijker dan mensen!

 

Fotograaf: Josh Walet