Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Vakantie

10 augustus 2014 - 13:58  •  Jacqueline Servais  •  reacties

Vakantie

Alphen aan den Rijn -

In vier weken tijd, heb ik tweemaal een paar uur internet op dat ding gehad. Door de onstabiele verbinding hield ik mijn vingers gekruist tijdens het downloaden van het AD Alphen en Groene Hart. Het lukte, maar ik had het liever niet allemaal gelezen. Op vakantie moet je ook geen internet hebben, bedacht ik naderhand, je hoort en leest enkel ellende.

Het doorlopende verhaal van het Alphense glaspaleis, aflevering 179. Alweer, alweer en alweer een oprisping. Hoeveel miljoenen moeten er nog over die glazen koepel worden gesmeten voordat iemand met een heldere blik zal zeggen dat het zo niet langer kan? Waarom neemt niemand een definitieve beslissing? Als het aan mij moet liggen, weet ik wel wat er moet gebeuren. Ambtenaren zijn gewoon mensen en zij horen in een mensvriendelijke en gezonde omgeving te kunnen werken. Velen doen bij tijd en wijle nogal smalend over het werk van een gemeenteambtenaar, maar hoe kan zo iemand nou werken in een sauna waar ook nog eens de zon haar warmte op straalt? Of in een tochtig gat van honderden vierkante en kubieke meters? Of in een open ruimte die ’s winters niet warm te stoken is? Als ik in dergelijke omstandigheden zou moeten werken, zou ik het stokje doorgeven en me ziek melden. Ziek word je daar toch.

Nu zijn er sinds de oplevering van het ding al ettelijke miljoenen uitgegeven om het binnenklimaat aan te passen. Niet dat het hielp. Nu schijnt het weer zover te zijn: de situatie is onhoudbaar. Wie een oplossing voor de problemen heeft, mag het zeggen. Ik heb een idee waarop 'men' totaal niet zit te wachten, maar ook mijn idee mag hardop worden uitgesproken.

Gooi al dat scheve, beplakte glas kapot en sloop de hele handel. Weg ermee. Het blijft een gebed zonder einde met enkel ellende en torenhoge kosten. Een 'futuristisch' glazen misbaksel ontsiert alleen de omgeving die verder gelijkmatig en modern is, maar die wel uit gewone bakstenen bestaat. Ouderwetse bakstenen waar je iets moois mee kunt doen.

Bouw vervolgens een normaal kantoorpand, in de stijl van het voormalige gemeentehuis of het voormalige Scala-scholencomplex van de vroegere HBS. Of al die nieuwgebouwde appartementen, bijvoorbeeld in de St. Jorisstraat en het Rijnplein. Trek die toon door en het zal in het centrum een symfonie worden. Prachtige architectuur en bij nieuwbouw kun je de fouten van dit misbaksel voorkomen. Wat je daarmee opschiet? Een harmonieus stadshart, overloop naar het Visserpark aan de ene kant en in aansluiting met de rest van het nieuwgebouwde centrum.

Doe het in één keer goed en bespaar op den duur miljoenen uit. Per slot van rekening hoesten wij als inwoners dat geld op door alle gemeentelijke heffingen die we betalen. Mogen we dan ook inspraak hebben? Ik vind van wel.

Had ik nou die iPad maar niet meegenomen...

Fotograaf: Josh Walet