Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Raadsel plus oplossing

3 oktober 2012 - 14:03  •  Jacqueline Servais  •  reacties

Raadsel plus oplossing

Alphen aan den Rijn -

In dat cultureel gebouw krijgen, na de officiële opening de volgende disciplines, takken van sport e.a. onderdak:
Welkom zijn en blijven alle dorpsverenigingen, bezoekers, partygangers en recreanten. Er is een muziekzaal, schietbaan en een brasserie met terrassen aan het water. De muziekzaal kan door schuifwanden vergroot worden voor concerten. Aan parkeergelegenheid geen gebrek. De brasserie wordt uitgebaat door de internationaal gelauwerde chef-kok Wim Klerks. Utopie? Nee werkelijkheid. En dat voor het luttele bedrag van anderhalf miljoen. Het gebouw ziet er sober realistisch uit, een mooi staaltje moderne architectuur.
In Rotterdam ligt het miljoenenschip van de wooncorporatie, de MS Rotterdam te koop. Waarde: 25,5 miljoen maar of dat bedrag wordt binnengehaald is zeer de vraag. Er zijn oostelijke kapers op de kust.

Waarom vermeld ik dit allemaal? Enkel een stuk vergelijking van wat je met een bedrag van één tot 25 miljoen zou kunnen doen. Van cultuurhuis tot een halve stad opkopen.
Terug naar Nieuwe Wetering. Dorp, Alphen is ook een dorp. 665 inwoners tegen 70.000 inwoners. Daar een multifunctionele nieuwbouw, dan hier ook.

Vraagje: waarom kan er in een relatief klein dorp een cultuurhuis komen voor dat bedrag en waarom kan dat in dit dorp niet? Ja, het kan wel, want waar een wil is, is een weg. Maar de wil onder de bevolking ontbreekt nou eenmaal, zo eenvoudig ligt het.

In een tijd van bezuinigingen kun je nou eenmaal geen kapitaal uitgeven om een buurtgebouw te realiseren. Dat snapt iedere normale inwner van dit dorp. Maar in het glaspaleis begrijpt men dat niet. Bovendien is in dat utopische gebouw, het komt er niet hoor, niet iedereen welkom versus dat andere dorpje waar wel iedereen een plekje mag vinden. Hier blijkt het onmogelijk te zijn alle neuzen in een richting te krijgen. Daar lukt het wel.

De oplossing is wellicht: de nieuwe Rijnhaven. Zou daar een ligplekje kunnen komen voor de MS Rotterdam? In die schuit heeft zoveel ruimte binnenboord dat iedereen het naar zijn of haar zin kan hebben. Dan blijft er

A. geld over van de 25 miljoen die de gemeente wil uitgeven en niet heeft

en

B. de gemeente heeft haar zin doorgeduwd gekregen.

Bieden is mogelijk vanaf 20 miljoen en je koopt een droom waarin alles mogelijk is.

Fotograaf: Josh Walet