Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Geachte heer Hilhorst, beste Pieter

27 maart 2018 - 17:03  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Geachte heer Hilhorst, beste Pieter

Alphen aan den Rijn - Je kan natuurlijk zeggen, dat je alleen een opdracht vanuit de politiek hebt. Je zou me beleefd kunnen verwijzen naar de partij of persoon op wie ik gestemd heb. Toch zou ik het op prijs stellen als je deze brief leest. 

Jouw opdracht kan je namelijk ook vertalen als:  "zoek uit welke partijen met elkaar willen en ook kunnen samenwerken".  In dat "kunnen" zit het probleem. Maar al te vaak hebben wij hier in Alphen wethouders gehad, die niet op hun taak berekend waren of erger nog, die gewoon liepen te sjoemelen. Daarnaast moet je je realiseren dat Alphen inmiddels een gemeente met meer dan 110.000 inwoners is geworden. Daar passen geen amateur-wethouders meer bij.

Als je ooit een goede wethouder in Boskoop of in het oude Alphen was, betekent dat niet automatisch dat je dat nu ook bent. Sommige mensen groeien mee met de stad en anderen zitten aan hun maximale kunnen. Je ziet dat bij voetbal ook als een ploeg naar de Ere-divisie promoveert. Dan blijven ook alleen de echte profs over. Niets ten nadele van de afvallers, maar onze lieve Heer deelt kwaliteiten nou eenmaal niet gelijkmatig uit. 

Collega's die niet mee kunnen komen, bedreigen een coalitie in hoge mate. In de afgelopen periode hebben we dat ook gezien. Hoekstra is met een smoes afgetreden, maar kon zijn portefeuille gewoon niet aan. Er zit nog een aantal lijkjes in de kast. Het is een publiek geheim, dat binnen het college onvrede bestond over slecht functioneren van een aantal collega's. Misschien prima voor het voortbestaan van het college om het met de mantel der liefde af te dekken, maar wij als burgers krijgen niet de wethouders, die we verdienen. 

In de wandelgangen heb ik al horen fluisteren, dat een aantal mensen uit de nieuwe raad, zich wel geschikt acht als wethouder. Ze vinden dat ze dat ook 'verdiend' hebben. Ik kan je vertellen dat ik in de meeste gevallen die mening niet deel. Het wethouderschap mag geen beloning zijn voor het flyeren gedurende de verkiezingsperiode. Het is een serieuze baan op het niveau van directeur van een succesvol middelgroot bedrijf. Geen doorsnee manager, ambtenaar, raadslid of ZZP-er dus. Ga je dat soort mensen adviseren c.q. accepteren, dan leg je een tikkende tijdbom onder het nieuwe college. 

Ik vraag je dan ook in het belang van de gemeente, de burgers en de wel competente kandidaten, kritisch te zijn op brekebeentjes, baantjesjagers en mensen van buiten Alphen. Van die laatste categorie hebben we er ook een paar gehad. Iemand die niet weet waar de Gnephoek ligt of wat Flora in Boskoop is, begint met een 0-2 achterstand. Die moet zich het eerste jaar nog 'inlezen', zo ze dat zelf noemen. 

En ik geef er ook een belofte bij: als blijkt dat er toch weer politieke benoemingen volgen van incapabele wethouders, omdat er bij aanvang niet kritisch genoeg gekeken is, dan ga ik dat de komende 4 jaar wel doen. Reken maar dat dat vervelend wordt.

Voorlopig heb ik overigens het volste vertrouwen in jou en je beoordelingsvermogen en moet je deze brief meer als boodschap aan politici zien, die vaak nog niet weten wat dualisme betekent of zichzelf soms schromelijk overschatten.  

Vriendelijke groet,

Machiel van der Schoot 

Fotograaf: Alphens.nl