Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Vergeet die arrogante namaakartiest Gunnar Daan

13 maart 2011 - 23:51  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Vergeet die arrogante namaakartiest Gunnar Daan

Alphen aan den Rijn -

Steden met gezellige straatjes en oude panden vinden we ook aantrekkelijker dan betonnen nieuwbouw. Daarom zijn Parijs, Amsterdam en Londen populair. Daarom hebben slimme ondernemers met succes oude bouwstijlen toegepast in nieuwe pretparken als Disney en Efteling. Daarom loopt een gezellig restaurant beter dan zo'n kaal design ding.

Als je dat weet, zou je zeggen dat het niet zo moeilijk moet zijn om de Lage Zijde in Alphen aan den Rijn opnieuw te ontwikkelen. Nou vergeet het maar! Daar zijn allerlei managers, ambtenaren, architecten, adviseurs en politici bij betrokken. Types, die nooit afgerekend worden als het misloopt, maar zich wel overal mee bemoeien. Het interesseert ze helemaal niks of de mensen hun verzinsels leuk vinden. Vindt u dat ik doordraaf? Lees dan het volgende eens:

Zijn ontwerp werd door de vakjury gekozen, maar 84% van de inwoners koos een ander. Hij was woedend over deze gang van zaken en noemde het ontwerp van zijn concurrent "Anton-Piekarchitectuur". Hij stapte hij op als voorzitter van de welstandscommissie en beschuldigde B&W van het "toegeven aan het ongeschoolde oordeel van de burgerij".

Weet u waar het over gaat? Over een project in Groningen en over Gunnar Daan, de man die jarenlang ook stadsarchitect in Alphen was. De man die geen bomen, uithangborden en gezelligheid aan de Hoge Zijde wilde, omdat het zijn "schepping" zou aantasten. De domkop, die een schuin aflopend plein verzon, waardoor je er niks meer mee kan. De arrogante namaakartiest, die ook bij het plan voor de Lage Zijde een dikke vinger in de pap heeft gehad.

Wat staan "deskundigen" en vakjury's toch ver van de burger af! 

Nu we door de crisis toch het nodige moeten aanpassen en ook het cultuurhuis onbetaalbaar lijkt, moeten we even doorpakken. Weg met al die bemoeials, maar ook graag een beetje realisme. Kunstenaars die aan het werk zijn, kleine snuffelwinkeltjes, straatartiesten, boetiekjes, expositieruimtes", leuk hoor maar dromen doen we 's nachts. 

Laten we nou eens de hele Lage Zijde als kavels in de verkoop gooien. Een paar mooie panden blijven staan en er worden afspraken gemaakt over betrokkenheid en de kwaliteit van nieuwe bebouwing. Voor de rest mogen winkeliers, huiseigenaren en Wonen Centraal gewoon hun gang gaan. Gegarandeerd dat het een afwisselend en gezellig centrum wordt. Het is namelijk in ieders eigen belang, dat je er lekker woont en winkelt. Reken maar dat het ook een heel stuk sneller gaat met de herbouw aan de Lage Zijde.

En ook niet onaardig in deze tijd: je bespaart er als gemeente een heleboel ambtenaren, adviseurs, rente en geld mee. Geld waarmee ook de publieke ruimte gezellig en spectaculair kan worden gemaakt. 

Machiel van der Schoot

 

P.S. Het betekent ook nog een hoop werkgelegenheid bij regionale aannemers en toeleveranciers als we op deze manier werken.

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger