Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Onderzoek naar mogelijke woningbouwlocaties

1 maart 2017 - 10:18  •  Nieuw Elan  •  reacties

Onderzoek naar mogelijke woningbouwlocaties

Alphen aan den Rijn - Wethouder Gerard van As is tevreden. Hij heeft zijn oorspronkelijke voorstel aangepast op basis van opmerkingen vanuit de verschillende fracties tijdens de commissievergadering op 9 februari. "Het is goed dat er nu brede steun is voor ons voorstel", meldt de wethouder. "Als er geen keuze wordt gemaakt, zitten we met de gebakken peren want er zijn na 2025 geen plekken meer in en bij de stad om voor de eigen behoefte te bouwen."

Het is overigens ook zo dat inwoners van Rijnland overal in deze regio mogen wonen, dus ook in Alphen-Stad, en dat Alphen ook een taak heeft voor wat betreft woningen voor statushouders. GroenLinks heeft desondanks moeite met het volbouwen van het veenweidegebied in het Groene Hart en verzet zich speciaal tegen een woonwijk in de Gnephoek.

Tot 2020 worden kleine inbreilocaties gevuld. Daarna kan er in het Transformatiegebied Oude Rijn Zone tussen Alphen en Hazerswoude langs de Rijndijk een wijkje worden gebouwd. Vanaf 2025 is Alphen-Stad vol. "Het is dan niet meer mogelijk om voor ‘onze’ kinderen te bouwen. We moeten vooral rekening houden met verdunning – minder mensen in één woning – en met vergrijzing. Als we de stad laten vergrijzen, is dat ook erg nadelig voor de voorzieningen. Zonder jongeren raken de scholen leeg en gaat bijvoorbeeld het verenigingsleven er uiteindelijk aan. Als we nu een keuze maken voor een bouwlocatie, duurt het sowieso nog zeker 6 tot 8 jaar voordat deze locatie in gebruik kan worden genomen." 

SP en RGL zijn frontaal in de aanval gegaan en probeerden wethouder Van As te beschuldigen van ‘onderhandelingen met projectontwikkelaars’. Deze losse flodder is gebaseerd op een verslag waarin een curator van een failliete grondontwikkelaar meldt ‘intensieve gesprekken’ met de gemeente te hebben gevoerd. In een verduidelijkende mail, onder meer gezonden aan wethouder Van As, meldt deze curator echter dat het gaat om informatieve gesprekken met andere projectontwikkelaars, alsmede een aantal verkennende gesprekken op ambtelijk niveau.

Fractievoorzitter André de Jeu verdedigde zijn wethouder en laat zich ook niet van de wijs brengen door Ank de Groot van RGL die meent dat het verslag wel en de ‘persoonlijke’ mail niet kon worden besproken. Omdat dat de mail ook aan wethouder Van As is gericht, is deze door de persvoorlichter van het College ook aan de pers ter beschikking gesteld.

De SP heeft zich behoorlijk vastgebeten in de speculanten, die ook de prijs op zouden drijven met zeker 50.000 euro per woning. "Onzin", aldus De Jeu. "Grondprijzen zijn gewoon grondprijzen en er zijn wettelijke exploitatieregels voor. We kunnen over woningen en prijzen afspraken maken. "

Het is overigens helemaal geen geheim – sterker nog: het is al jaren bekend – dat de Gnephoek een geschikte bouwlocatie is. "Ik noem de Gnephoek op persoonlijke titel al een aantal jaren als mogelijke bouwlocatie, omdat ik weet dat daar gebouwd kan worden", verklaart wethouder Van As. "In de jaren tachtig en negentig was ik als raadslid en als wethouder betrokken bij de woningbouw in Alphen aan den Rijn. Toen wij met Kerk & Zanen bezig waren, is ook een bodemonderzoek gedaan naar de Gnephoek. Daaruit bleek dat onder de polder een zandplaat ligt. Daarom is het geschikte bouwgrond. Omdat ontwikkelaars dat ook weten, hebben zij sindsdien grond aangekocht."

Het steekt de wethouder dat noch RGL noch SP de moeite heeft genomen om even bij hem binnen te lopen. "Dan had ik dat gewoon uitgelegd!"

Het onderzoek naar de bouwlocaties wordt zo snel mogelijk door een gerenommeerd extern bureau uitgevoerd. Het gaat uitdrukkelijk om het in kaart brengen van de voordelen en de nadelen van de vijf locaties Gnephoek, Heuvelweg, Ridderbuurt, Alphense polder en polder Steekt. Het streven is om voor de zomer de resultaten te bespreken en te besluiten of een van de locaties wordt gereserveerd voor woningbouw.

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij