Politiek - RijnGouweLokaal

« Vorige - Volgende »

Steek de kop niet in het zand en bezuinig met verstand

29 juni 2012 - 03:29  •  Ank de Groot  •  reacties

Steek de kop niet in het zand en bezuinig met verstand

Alphen aan den Rijn -

Allereerst een paar algemene opmerkingen.

Hoe komt het toch dat wij opeens zo moeten bezuinigen?

Het college geeft aan dat het Rijk over de hele linie fors gaat bezuinigen maar daar heeft iedereen last van en toch zijn er gemeenten die niet hoeven te bezuinigen of minder.

Er is dus meer aan de hand. Het lijkt erop dat Alphen aan den Rijn jarenlang op te grote voet heeft geleefd maar dat de rek er nu uit. Er moeten volgens het college keuzes gemaakt worden. De spaarpot raakt leeg en de buffer is dun. Die spaarpot zat een paar jaar geleden nog behoorlijk vol met o.a. de NUON-gelden.  Door de tegenvallers in de afgelopen jaren en de gemeentelijke herindeling wordt de financiële positie nog meer ondermijnd. Daarnaast betaalt Alphen heel veel wachtgeld aan voormalige bestuurders, zeggen wij er nog maar even achteraan.

Er is in Alphen aan den Rijn door een meerderheid van deze raad al jaren voor megalomane projecten gekozen met als klap op de vuurpijl een gemeentelijke herindeling zodat we een gemeente van meer dan 100.000 inwoners worden.. Alles moest groot, groter, grootst. Tja, en dan raakt de bodem van de schatkist in zicht. In al onze beschouwingen in de afgelopen jaren hebben wij altijd gepleit voor een pas op de plaats en gewezen op de grote financiële consequenties, maar tevergeefs. Alhoewel, het college wil nu toch gaan bezuinigen en de raad mag meedenken over de denkrichtingen. De vraag is of we hier nog uitgebreid op moeten ingaan. Er liggen lijstjes en we hebben kruisjes mogen zetten, Een soort roulette waarbij je ook nog vragen kan zetten bij de weging .Gelukkig wil er niemand bezuinigen op minimabeleid en dat vind ik een zeer positief punt in het geheel.

Zoekrichtingen als belastingenverhogingen, verhoging van de grafrechten  of parkeervergunningen voor heel Alphen zijn voor ons onbespreekbaar. Door het huidige kabinet en het Kunduz akkoord krijgt de gewone burger al genoeg voor zijn kiezen (en de tandarts is inmiddels onbetaalbaar) en we willen toch geen inwoners die lachen als een boer met kiespijn. Dit lijkt natuurlijk grappig maar voor de burger is dat de harde werkelijkheid.

HEROVERWEEG eerder genomen besluiten die veel besparingen opleveren:

- Cultuurgebouw, 25 miljoen Euro, bij rentevoet 4% 1 miljoen per jaar (gebruik het Nutsgebouw als cultuurgebouw voor de bibliotheek)
- Ondergrondse parkeergarages Lage Zijde, miljoenen te besparen.
- Maximabrug, 12 miljoen, 480.000 Euro per jaar
- Kop Sterrelaan, enkele miljoenen (gebruik De Wielewaal en voorkom dat de ouderen achter de geraniums gaan zitten).
- Rijnhaven, alleen De Baronie ontwikkelen.

 

Fotograaf: Josh Walet
Ank de Groot.'
Ank de Groot

Rijn Gouwe Lokaal.'
Rijn Gouwe Lokaal

Politieke partij