Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Twijfels over samenwerking fusiegemeente

6 september 2012 - 09:25  •  Gerard van As  •  reacties

Twijfels over samenwerking fusiegemeente

Alphen aan den Rijn -

Beste Collega’s

Als ik onderstaand artikel lees, vraag ik mij af in hoeverre deze ambities van de gemeente Rijnwoude worden afgestemd met onze gemeente? Misschien moeten wij (de gemeenteraad) hen daar maar eens op aanspreken!

Eind volgend jaar is Rijnwoude gefuseerd met Alphen aan den Rijn, dus dan mag je verwachten dat uitbreidingen van o.a. bedrijfsterreinen nu al dienen te worden afgestemd met Alphen, al is het alleen maar om kosten te besparen en goed te programmeren wat er de komende jaren aan bedrijfsterrein binnen de nieuwe ABR-gemeenten feitelijk nodig is. Wat hebben wij nu al niet liggen aan bedrijfsterreinen? Ik denk aan Hoorn-West, Steekterpoort 1 en 2 en de herontwikkeling van Rijnhaven; wij hebben niets aan winkeldochters!

Zeker in deze tijd is behoedzaamheid geboden en dienen wij zorgvuldig om te gaan met onze financiële middelen, want er is en/of wordt tot op heden (nog) geen meter grond verkocht en de renteverliezen lopen alsmaar op!

Met vriendelijke groet.

Namens de Fractie van Nieuw Elan. 

Gerard.P. van As

 

Leidsch Dagblad, 4 september 2012

Rijnwoude: eigen economie eerst
"Toerisme, bedrijfs- en winkelcentra als voornaamste drijfveren"

Meer toeristen trekken, bedrijventerreinen uitbreiden en winkelcentra completeren. Het Rijnwoudse gemeentebestuur wil de eigen plaatselijke economie aanjagen en heeft daarvoor een lokale waslijst aan voornemens, verbeteringen en veranderingen opgesteld. De bestuurders zijn zich ervan bewust dat de plaatselijke economie uiteraard sterk afhankelijk is van regionale, landelijke en globale ontwikkelingen. Toch gaan burgemeester en wethouders een poging doen om de goede cijfers op het gebied van werkgelegenheid, bedrijvigheid in Rijnwoude in stand te houden. De nota waarin het geheel is opgesomd, heet: ‘van stimulering naar investering.’

Een groot deel van de voornemens is al bekend. Zoals de herinrichting en uitbreiding van bedrijventerrein Hoogewaard in Koudekerk. Of het opzetten van twee nieuwe bedrijfsterreinen; Prinsenschouw Zuid nabij de grens met Alphen, en de Barrepolder, naast Zoeterwoude-Rijndijk. Verder zijn er ook plannen om de Hazerswoude-Dorp sterk aanwezige sierteeltsector (ICT- en PCT-terrein) verder te stimuleren. Onder meer door het (financieel) aantrekkelijk te maken voor bedrijven in die branche, om zich er te vestigen.

De kleine ‘boodschappencentra’in de vier Rijnwoudse kernen moeten niet te maken krijgen met leegstand, slechte bereikbaarheid of een gebrek aan parkeerplaatsen. Het opknappen van het Ambachtsplein in Hazerswoude-Dorp, de komst van Hoogvliet achter de Da Costasingel in Hazerswoude-Rijndijk en de mogelijke verhuizing van het Koudekerkse winkelcentrum zijn maatregelen die daarvoor kunnen zorgen. De centra moeten ‘compleet, compact en comfortabel worden’, zo schrijft de gemeente. Zowel met de bedrijfsterreinen en de winkelcentra wil de lokale overheid intensiever met de ondernemers en winkeliers gaan samenwerken.

Ook op het gebied van toerisme en recreatie valt veel te winnen, als het aan gemeentebestuur ligt, want Rijnwoude beschikt over veel natuur en weinig landen. Picknickplaatsen, vogelhutten, informatieborden en –zuilen, passantenplaatsen langs de Oude Rijn en een evenementengids zijn de ideeën die op dat gebied worden geopperd. Wat de Rijnwoudse politici van de deels al bekende plannen vinden – en hoeveel geld ze ervoor over hebben – wordt later deze maand bekend als het onderwerp wordt besproken. 

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij