Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De Sopora-sukkels - Zwanenburcht Zwammerdam

14 november 2011 - 16:45  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

De Sopora-sukkels - Zwanenburcht Zwammerdam

Alphen aan den Rijn -

WAT EEN SUKKELS!   

Het aantal leerlingen in het kleine dorpje loopt terug, dus het enige wat die dombo’s kunnen bedenken, is de deur te sluiten. Ouders werden afgelopen week bij elkaar geroepen en ze kregen te horen, dat ze op zoek moesten naar een andere school voor hun kinderen. Voldongen feit, terechte vragen over hoe en waarom werden deskundig afgewimpeld door de oppersukkel Hans de Roode,  directeur van de stichting.

FINANCIËLE SUKKELS

Sopora heeft in een paar jaar tijd 2/3 van hun vermogen in rook zien opgaan. Vergelijkbare besturen (bij het ministerie kan je alles opvragen) hebben hun vermogen alleen maar zien groeien. Financieel wanbeleid dus.  

ONDERNEMENDE SUKKELS

Een ondernemer, die zijn handel een beetje ziet teruglopen, gaat proberen nieuwe klanten te zoeken. Hij gooit er nog eens wat extra reclame tegen aan, geeft de gevel een nieuw kleurtje en zorgt dat de mensen weer naar zijn winkeltje komen. De deur dichtgooien is pas het laatste wat hij doet.  Maar ja, bij hem zijn het zijn eigen centjes en niet die van een ander.  

NERD SUKKELS

Uitgerekend in de week dat ze de ene school dichtgooien, vermelden ze vol trots dat ze iets gaan beginnen voor “hoogbegaafden”! Ik dacht altijd dat alleen mensen als Mozart en Einstein dat waren, maar in Alphen vinden heel wat ouders dat van hun eigen kind ook. Anderen zijn al op die hype ingesprongen en dus moet Sopora in eens ook zo nodig. Daar is WEL geld voor. Die kinderen mogen NIET naar de concurrentie weglopen. Er zal wel meer eer aan te behalen zijn, dan aan die “gewone” kindertjes uit Zwammerdam.

 NAVIGATIESUKKELS

Die hoogbegaafden komen van heinde en ver. Geen probleem voor ouders, die hun kind kosten wat kost willen laten schitteren. De stichting heeft zo’n zelfde klasje in Ter Aar en daar komen ze ook vanuit de wijde omgeving naar toe. Ik zou zeggen, verplaats dat klasje samen met dat nieuwe gedoe naar Zwammerdam. Of je nou van Alphen Noord naar Kerk en Zanen of naar ter Aar moet rijden of naar Zwammerdam. Twee  voordelen: de school daar hoeft niet dicht en je hoeft niks te investeren.

ONDERHANDELINGSSUKKELS

De gemeente Alphen aan den Rijn komt op voor de kleine kernen en wil een milieuvriendelijk beleid. Van en naar Zwammerdam rijden geen bussen. Moeten al die kinderen dan per auto naar Alphen of Bodegraven? Slecht  voor het milieu. Sluiten van een zo belangrijke voorziening als een school is dodelijk voor kleine kernen. Ze beloven nu al plechtig dat de fusie tussen Alphen, Boskoop en Rijnwoude niet ten koste gaat van die kernen. Dat ga je toch gebruiken! Het huidige bestuur geeft het vorige bestuur de schuld van de verliezen. Het zal wel, maar de gemeente heeft in 2009 ook zitten snurken en het contract met een falende stichting verlengd. Dat speel je toch uit als nieuw bestuur?

 

Ik heb de directie en het bestuur van Sopora een beetje nagezocht op Google. Allemaal SUKKELS en studieNERDS. Volgens de huidige normen ongetwijfeld hoogbegaafde mensen, maar ze hadden beter wat minder de school in en wat meer de straat op kunnen gaan. Dan hadden ze misschien wat minder boekenwijsheid gehad, maar waren wel heel wat slimmer geweest. SUKKELS!

  

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger