Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Stennis met Dennis - De opiniemaker is onze Big Brother

2 december 2011 - 09:37  •  Dennis Captein  •  reacties

Stennis met Dennis - De opiniemaker is onze Big Brother

Alphen aan den Rijn -

Denk niet dat de kerkleider de volwassene dan een keer bij zich riep om hem de oren te wassen. Of dat hij de schuldige beval zijn broek uit te doen en te bukken om hem een koekje van eigen deeg te kunnen geven. Niet dat de godvrezende dit niet zou willen, maar hij liet dit achterwege omdat volwassenen doorgaans nu eenmaal niet zo weerloos zijn als kinderen.

Dat weten we dankzij opinies, waarin mensen echt durven te zeggen waar het op staat. Het katholieke megaschandaal is naar buiten gekomen, dankzij de slachtoffers en de opiniemakers die er hun afschuw over durfden uit te spreken. Eerst brachten journalisten het objectief naar buiten, maar het waren de opiniemakers die voor de pek en veren zorgden.

Op lokaal gebied werkt het net zo. De val van de wethouders Paul Schings en Hans Groen in ’t Wout, nu een jaar geleden, mogen onze eigen opiniemakers op hun conto schrijven. Hun dubieuze beslissingen werden in niet mis te verstande bewoordingen afgestraft door de mensen die hun meningen aan het toetsenbord toevertrouwden.

In 1993, toen mijn eerste column verscheen in het Alphens Nieuwsblad, waren er in Alphen aan den Rijn nog niet veel publieke opinieplatforms. Ik was toentertijd groot fan van de Alphense Monique Rijven en vind het nog steeds jammer dat zij niet meer zo scheutig is met haar schrijfsels. Maar veel meer mensen, die hun opinie konden slijten aan een medium, waren er niet.

Nu barst het van de opiniemakers. Godzijdank hoef je tegenwoordig geen journalist of schrijver meer te zijn om je mening met een groot publiek te kunnen delen. Dankzij het internet. Neem bijvoorbeeld Alphens.nl, waarop het aantal bloggers en columnisten groeit en bloeit. Nog belangrijker is dat iedereen vervolgens kan reageren op die schrijvers en dus ook een opinie kan spuien.

Big Brother is dan ook veel minder een camera en veel meer een schrijver.

Dennis Captein

Deze column is geschreven voor en geplaatst in het Alphens Nieuwsblad
Foto: Eveline J. Verhoeve 

Fotograaf: Josh Walet