Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Waar? Waarover?

24 januari 2012 - 16:18  •  Jacqueline Servais  •  reacties

Waar? Waarover?

Alphen aan den Rijn -

Ik woon, dat wil zeggen, ons huis staat in de gemeente Alphen. Waar? Juist, daar! Maar vraag mij eens iets te vertellen over die gemeente, dan weet ik alleen maar negatieve dingen.

Zoals al die miljoenen die naar een onrijp idee gaan, een cultuurhuis. Nou, een ding weet ik zeker en dat is dat als je een huis koopt of laat bouwen je het moet inrichten en onderhouden. Dat kost geld en met mijn budgettering moest ik daar van tevoren rekening mee houden. Deze gemeente hoeft dat blijkbaar niet.
Of een mooi stuk groene polder waar je hart van gaat openstaan. Willen ze daar een weg doorheen laten lopen? Mijn eerste vraag is dan ook waar het geld vandaan moet komen. De provincie betaalt er niet aan mee. Moet de gemeente dat dan alleen zelf ophoesten? Zeker van extra inkomsten die nog gegenereerd moeten worden.
Dat is niet zo moeilijk, wat extra accijns hier en daar, wat verhoging van de WOZ, rioolbelasting, afvalheffing en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik woon niet in het dorpshart, ik woon langs de polder en ik kom gemiddeld eens per maand op het plein. Wat moet mij met dit achterlijke dorp dan binden? Het interesseert me niet zoveel buiten alle op-gelden die ik moet neer-leggen. We hebben ruimte om ons heen, die ruimte hoort geordend te zijn. Ruimtelijke ordening?
Ik weet een leuk voorbeeld. De gemeente stelde zich ooit heel nobel ten doel om aan alle inkomende wegen naar het dorp, een gebouw te hebben dat indruk wekt, iets moois.
Wat gebeurt er in de praktijk? Vóór dat gebouw krijgt een ex-boerderij een andere bestemming, het wordt een bedrijfspand. Het erf waar kippenhokken en paardenstallen stonden, wordt omgetoverd tot een betonvlakte. Als opslagplaats voor dat bedrijf.
Op die betonvlakte staat een stalen staketsel van wel vijftien meter hoog. Als je overal doeken overheen trekt, krijg je een tent van jewelste. Nu staat dat staketsel al een week of zes rechtop en het belemmert uitzicht, echte horizonvervuiling. Bovendien wanneer er windkracht twee is, fluit de wind hoorbaar door de omgeving. Windkracht drie of meer? Storm? Een compleet fluitorkest giert door je oren.
Om het hele terrein, ook aan de voorkant van het woonhuis, is een ijzeren kooi gebouwd. Ruim twee meter hoog. Wij, als gewone burgers, mogen in de voortuin beplanting neerzetten van maximaal één meter. Het hekwerk staat er. Met of zonder vergunning, dat blijft de vraag. Zo zal het ook wel zijn met dat staketsel dat op een opslagplaats staat.

De gemeente stelde zich ooit heel nobel ten doel om aan alle inkomende wegen naar het dorp, een gebouw te hebben dat indruk wekt, iets moois.

Waar gaat deze column nu over? Over niets, over Alphen en daar heb je het mee gehad.

Fotograaf: Josh Walet
Jacqueline Servais.'
Jacqueline Servais