Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De zielige namaakoplichtertjes van de golfclub

29 maart 2013 - 10:27  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

De zielige namaakoplichtertjes van de golfclub

Alphen aan den Rijn -

40 Jaar geleden was iedereen hier gelukkig met die status. Als je wilde sporten ging je als gewoon mens naar voetbal en als kakker naar tennis. Totdat hier mensen uit de grote stad kwamen wonen. Die wilden die boertjes uit het Groene Hart wel eens laten zien hoe het echt moest. Ten opzichte van hun bazen waren ze natuurlijk van het 2e garnituur, maar ze deden alsof ze net zo deftig waren. Ze kochten een paar golfballetjes en lieten die ‘per ongeluk’ goed zichtbaar achter in hun auto slingeren.

Toen 30 jaar geleden de vuilnisbelt werd gesloten, zagen ze hun kans schoon. Nou konden ze echt gaan golfen net als hun bazen uit het Gooi. De lokale namaak, een doctorandusje en een makelaartje hier, een bankmannetje en een B-advocaatje daar, vormden een club. Ze deden wel stoer, maar hadden niks te makken en dus deden ze een beroep op de gemeente. Die zag wel wat in het plan. Die konden zo mooi dat akelige afvalschandaal letterlijk en figuurlijk onder het gras wegstoppen.   

Op kosten van de gemeenschap kwam er een openbare (voor iedereen!) golfbaan. Er werden afspraken gemaakt over de kosten en opbrengsten. De gemeente betaalde de bruggetjes, de algemene groenvoorziening en de parkeerplaatsen, ook die van de golfclub. Die kreeg ook nog eens het grootste deel van de grond gratis in bruikleen. Ze legden vast, dat de winst op baanhuur in overleg met de gemeente zou worden besteed aan het hele gebied, zodat ook andere Alphenaren er plezier aan zouden beleven. Iedereen had uiteindelijk via de belasting mee betaald.

Maar ja die ruitbroeken en plooirokken vonden het halve baantje met 8 holes niet genoeg. Met een paar juridische handigheidjes hebben ze ervoor gezorgd, dat er in de stichting nooit winst werd gemaakt. Alle geld ging naar een andere vereniging (met hetzelfde bestuur!) en daardoor konden ze 16 extra holes op kosten van de gemeenschap aanleggen. Holes, waar gewone Alphenaren niet welkom zijn.

De gemeente Alphen heeft 30 jaar lang net gedaan of ze de afspraken helemaal vergeten was. Ammehoela! Het is niks meer dan ordinaire vriendjespolitiek en oplichterij met weer dezelfde praatjes, die je altijd hoort als er iets fout zit. Kutsmoesjes: het enige waar wethouder Lyczak wel goed in is!

Oud-premier Ruud Lubbers typeerde een sjoemelende partijgenoot ooit als ‘kleine krabbelaar’. Voor het bestuur van de golfclub en een paar mensen bij de gemeente kan ik eigenlijk niks beters verzinnen: kleine krabbelaars. Zielige namaak oplichtertjes. Geen wonder dat een paar jaar geleden een aantal mensen uit Alphen besloot een échte baan, wel netjes uit eigen zak, aan te leggen in Liemeer. Die wilden niks meer te maken hebben met die 2e rangs-prutsers van Zeegersloot.

 

Machiel van der Schoot

'hoe kleiner de bal, hoe groter de kwal' 

Het bestuur van zowel de stichting als direct verbonden vereniging(en) bestaat uit Cees van Beurten, Joep Reinders, Henny Hornis, Roel Oostergo, Marianne van Wijnen, Gerard Huijgen

 

 

 

Fotograaf: Josh Walet