Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Over de begroting: gemeenteraad 25 okt

27 oktober 2012 - 16:34  •  André de Jeu  •  reacties

Over de begroting: gemeenteraad 25 okt

Alphen aan den Rijn -

In de afgelopen jaren heeft Nieuw Elan steeds aangedrongen op realisme toen het nog kon. U hebt ons letterlijk uitgelachen toen wij het hadden over een “kerntakendiscussie” in de gemeente. Wat doe je als gemeente wel, wat doe je niet, en wat kun je samen met lokale partners oplossen. Van organiseren naar faciliteren avant le lettre.

Vorig jaar nog moest u meer dan 18 miljoen euro afboeken op de grondexploitaties waar wij al vaker voor gewaarschuwd hadden en moesten er al miljoenen op de programma’s worden bezuinigd.

Inmiddels is de financiële situatie nog verder verslechterd en kennen we de consequenties van de doorwerking van de 17 miljard bezuinigingen op landelijk naar lokaal niveau nog niet. Er zullen nog meer decentralisatietaken op de gemeenten af komen, terwijl de noodzakelijke vrijheid van integrale benadering om op kokaal niveau dat efficiënter te kunnen aanpakken vermoedelijk niet tot stand zal komen.

Ook weten we dat er wederom extra zwaar moet worden afgeboekt op de grondexploitaties en dat er opnieuw moet worden ingeboet op het eigen vermogen en de bodem van de NUON schatkist al meer dan in zicht is. En dat gegeven zal weer negatieve gevolgen hebben voor de renteopbrengsten die we nu nog structureel in deze voorliggende begroting hebben opgenomen.

En na de persconferentie van gisteren over de voortgang van het Stadshart Lage zijde, verlaat dit College, voorzitter wat de Fractie van Nieuw Elan betreft definitief alle normen van goed bestuur.

De sleutel voor een fatsoenlijke lastenverdeling heeft dit College nota bene zelf in handen. Dit College kiest voor lastenverzwaring voor de burgers; korten op een toegezegde voorziening voor Katja Putih, korten op milieueducatie, welzijn, cultuurinstellingen etc. U kiest er voor om te korten op sport en bewegen, terwijl u toegeeft in antwoord op onze technische vragen geen idee te hebben wat de bijdrage is van sport en bewegen op de gezondheid van de burgers, simpelweg omdat u de cijfers niet heeft. U kiest er wel voor om 200.000 euro structureel toe te voegen aan de exploitatie van het Theater.

Het College moet zelf ook geschrokken zijn van het antwoord op onze vraag over de bijdrage per kaartje aan de kassa van het zwembad versus die van het Castellum Theater. Die van het zwembad is net aan drie euro, die van het theater nu al ruim 12 euro en dus toenemend.

Maar veel erger nog is het antwoord van dit College, voorzitter op de crisis, om nog meer stenen te stapelen met het Cultuurhuis en de Lage Zijde. Dit College kiest er voor om 12,5 miljoen euro gemeenschapsgeld er tegenaan te smijten en voor bankje te gaan spelen wat naar de mening van Nieuw Elan niet alleen verboden is, maar tot ongekende risico’s zal leiden. Boekt u nu maar alvast nog meer miljoenen in, want elke ontwikkelaar zal voortaan in Alphen aan den Rijn alleen nog willen investeren als u daar miljoenen van de gemeenschap bijlegt.

Onvoorstelbaar voorzitter, terwijl dit College de sleutel zelf in handen heeft, kiest het er voor om door te draven op een ingeslagen weg uit lang vervlogen tijden.

De Fractie van Nieuw Elan zal vanavond tijdens de afzonderlijke blokken niet inspreken. Wij hebben net als sommige andere partijen steeds geprobeerd met voorstellen en vragen dit college tot inkeer te laten komen. Al die voorstellen zijn steeds van tafel geveegd en weggelachen.

Het is wat ons betreft dan vanaf nu ook het probleem van dit College en de Coalitiepartijen. Wij voelen ons dan ook niet verantwoordelijk voor de letterlijke financiële puinhopen die zijn gecreëerd. Wij zullen vanavond dan ook niet voor deze Programmabegroting stemmen. Dit College en de Coalitiepartijen die dit beleid steunen, kiezen voor het stapelen van stenen en het redden van het “eigen pluche”. Nieuw Elan kiest voor mensen en voor het algemeen belang van de Alphense burgers.

 

Namens de Fractie van Nieuw Elan,

 

André de Jeu (Fractievoorzitter)

Fotograaf: Josh Walet
André de Jeu.'
André de Jeu

Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij