Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Open kerst-brief aan Bas Eenhoorn

8 december 2011 - 19:35  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Open kerst-brief aan Bas Eenhoorn

Alphen aan den Rijn -

Je zal tussen de middag wel eens een frisse neus gaan halen vanuit het gemeentehuis. Ga morgen eens via de Sint Jorisstraat linksaf het Fossapad op. Je loopt dan langs het historische, helaas vergeten, omloopkanaal. Het brugje over en langs de Postkade richting de Oude Rijn. Bij de volgende brug richting het Rijnplein. Direct aan de linkerkant zit kapsalon Glimlach (leuke naam trouwens).  

Eigenaar is Jawad Mahmoudi uit Iran, die sinds 2007 met zijn vrouw Leila en dochter Saba in Nederland woont. Twee geleden kreeg Saba nog een zusje Dorsa. Oh ja -voor ik het vergeet- straks rechtdoor langs het theater en het Rijnplein, bij de Mac de hoek om. Je ziet het gemeentehuis dan recht voor je. Je kunt bijna niet verdwalen. 

Terug naar Jawad. Hij heeft een groot probleem. De IND die in 2007 wel een verblijfsvergunning verleende, trekt deze nu in. Het verhaal van Jawad zou achteraf niet kloppen. Het zou me niet verbazen als de IND nog een beetje gelijk heeft ook. Het verbaast me echter wel, dat ze daar nu pas mee komen. Waarom eerst een vergunning geven en nu intrekken? Heeft de Iraanse ambassade wat ingefluisterd of heeft iemand zitten slapen bij de eerste beoordeling?

Hoe dan ook Jawad heeft hier een bestaan opgebouwd. Hij had toestemming! Spreekt Nederlands, heeft een inburgeringcursus gedaan, weet wie Thorbecke is, kent het Wilhelmus en haalde zijn rijbewijs. Hij houdt niet zijn hand op, maar is een winkel begonnen. Alles wordt hem nu in eens afgepakt. De jongste mag niet meer naar de crèche, de kinderbijslag is gestopt, alle spaarcentjes zijn opgegaan aan advocaten en adviseurs en de investering in winkelinrichting mag je als verloren beschouwen. 

Iemand die in het nauw gedreven wordt, vertelt wel eens iets dat niet helemaal klopt. Dat geldt niet alleen voor een asielzoeker uit Iran, maar het komt in de beste families voor. Zelfs in de politiek. Aannemende dat het waar is wat de IND beweert, dan nog mag je iemand niet zo buitenproportioneel straffen toch? Ik ken heel wat ergere gevallen, die zonder consequenties zijn gebleven.

Ik doe hierbij een dringend beroep op je Bas. Een beroep op jou als burgemeester, als machtigste man van Alphen aan den Rijn, als bruggenbouwer, als man met vele ingangen in de landelijke politiek om wat voor Jawad te doen.   

Vroeger heette iemand als jij de burgerVADER. Wij, jouw kinderen dus eigenlijk, kijken naar je op. Maak je naam en faam nogmaals waar. Al zou je het niet voor Jawad of ons Alphenaren doen, doe het dan voor je zelf. De Kerstdagen komen er weer aan. Wat is er mooier dan een verhaal als dat van Jawad, dat helemaal verkeerd dreigt af te lopen, maar toch nog goed komt op Kerstavond? Wat zullen je kleinkinderen trots op hun opa zijn!

En Bas, het zijn jouw eigen woorden aan mij: "als je wat minder onvriendelijk zou schrijven, zouden je blogs veel doeltreffender zijn". Met deze blog heb ik jouw woorden ter harte genomen en vertrouw er op dat die wél waar zijn.  

Fijne dagen in een warm en veilig huis toegewenst van

Machiel van der Schoot,

Niet de machtigste, maar sinds kort wel de vriendelijkste man van Alphen  

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger