Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Oplichter Cees van Beurten besteelt de gemeenschap voor minstens anderhalf miljoen

15 mei 2013 - 22:34  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Oplichter Cees van Beurten besteelt de gemeenschap voor minstens anderhalf miljoen

Alphen aan den Rijn -

Wat hebben van B. en zijn ruitjesbroekenbende uitgevreten? Daarvoor moeten we eerste even terug in de geschiedenis. Midden jaren ’80 werd er in Alphen een golfbaan aangelegd op en rond de toenmalige vuilstort. Niks mis mee, want als je in Nederland mag kantklossen of Nordic walken, mag je ook een andere bejaardensport doen als golfen. 

De gemeente was ook wel blij dat er wat met dat akelige gebied gebeurde. De Stichting Golf Course Zeegersloot, kreeg het gebied voor een habbekrats in bruikleen. Alphen zou de aanleg en het onderhoud van bruggetjes, paadjes, het omliggende gebied en de waterhuishouding doen. Andere golfclubs moeten zoiets zelf betalen, dus als de kop beetje van de aanloopkosten af was, zou er dik vet verdiend gaan worden. Ze spraken daarom af dat wanneer het zover was de winst besteed zou worden aan het openbare gebied. Ieder jaar netjes een begroting en een afrekening inleveren en in overleg bepalen wat er met de winst gedaan zou worden.

Nou zaten er tussen die golfers nogal wat advocaten, accountants en andere gladjanussen. Zij rekenden de boel een paar jaar verder en zagen, dat er rond 1994 vette winsten gingen komen. Die golfballetjes hadden helemaal geen zin om dat volgens afspraak af te dragen. Ze verhuurden de hele handel voor een schijtprijsje aan hun eigen vereniging, die ze naast die stichting hadden opgericht. Oneerlijk tegenover de gemeente en hun medeburgers, oneerlijk tegenover andere golfclubs, die wel netjes huur moeten betalen of grond kopen.

Ieder ander mens betaalt elk jaar een huurverhoging, maar de golfvereniging niet. Sterker nog, die ging steeds minder betalen en roomt ieder jaar de winst van de stichting af tot nul.  Dat kan omdat het bestuur van de stichting, de eigenaar van de banen en de gebouwen, uit dezelfde mensen bestaat als het bestuur van de vereniging, de huurder.

Als u of ik eigenaar waren geweest hadden we op z’n minst anderhalf miljoen meer huur gevangen. Ik heb dat uitgerekend aan de hand van de huurprijzen en de inflatiecorrectie. In 1992 betaalden ze nog 248 duizend Euro en dit jaar is dat niet meer dan 60 duizend. Er IS nooit iets betaald aan de gemeente en tot vorige maand was nog nooit een begroting of een boekhouding overlegd. Je mag je zelf ook afvragen of het zulke lullo’s bij de gemeente waren of dat ze daar net zo corrupt waren.

Aan het hoofd van deze afroombende staat Cees van B. Nou is van B. er niet vanaf het begin bij betrokken, maar hij steelt sinds 2009 vrolijk mee en juist de laatste jaren gaat het heel lekker. Minstens 700.000 Euro, terwijl hij het ook had kunnen stoppen.

Tegen al die ruitbroeken met poloshirt en plooirokken met parelketting zou ik willen zeggen:  reken eens uit hoeveel jullie ten onrechte uit de ruif hebben gevreten.  Met 1.000 leden is dat minstens 1.500 Euro p.p.

Doe er dus wat aan. Schop dat maffiabestuur eruit en zorg dat je weer met opgeheven hoofd door Alphen kunt lopen. Nu zijn jullie net zulke loosers als de stromannetjes en  -vrouwtjes van een Bulgaarse toeslagenfraudeur.

Machiel van der Schoot


Naschrift
Ik zal wel weer een hoop commentaar krijgen op de stijl van deze blog. "Je schiet zo je doel voorbij" etc. Maar vergeet dan niet, dat deze kwestie al jaren speelt. Dat bijvoorbeeld de stichting Waakhond, die dit probleem al veel eerder aan de kaak stelde, met een kluitje in het riet is gestuurd. Dat het bestuur van de golfclub ieder commentaar weigert, ook op keurig netjes gestelde vragen en consequent verwijst naar de gemeente, die maar antwoord moet geven. Maar ja de gemeente heeft ook boter op haar hoofd. Die heeft nooit gevraagd om nakoming van de afspraken. Die heeft zonder het te lezen, de overeenkomst in 2011 verlengd. Die heeft de golfclub niet zo lang geleden een brief gestuurd dat ze pas NA dit jaar met elkaar om tafel gaan. De gemeente beloofde in maart aan de raad binnen een maand met een antwoord te komen. Er kwam iets, maar dat was weer zoiets van "moeilijk, moeilijk, moeilijk"  en dan zie je het al gebeuren "ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was".  

Dan maar zo.


Financiële gegevens 1986 t/m 2012 

Fotograaf: Josh Walet