Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Vroegâh, toen alles beter was

13 maart 2015 - 19:24  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Vroegâh, toen alles beter was

Alphen aan den Rijn -

Vroegâh gingen op zaterdagochtend alle kinderen naar school, alle mannen moesten zes dagen aan de bak en de vrouwen maakten het huis schoon. Zondag allemaal eerst naar de kerk, daarna alle katholieken naar de kroeg en de gereformeerden aan lunch met 'wie is die man die het vlees snijdt'.

De winkels waren tussen de middag gesloten en zaterdagmiddag ook. Zondag open? Geen haar op het hoofd van de winkeliers. En dat was helemaal geen probleem. Wie iets was vergeten kon tot ver na sluitingstijd 'achterom' terecht. Zelfs op zondag.
En niet om 't een of ander: de bakker hing het brood in een tasje aan de voordeur, de melkman zette de melk op de stoep en we hadden ook een schillenboer en een scharensliep.

Dat er ooit gevochten is voor de rustdag voor de fabrieksarbeiders en dat er ooit een zondagse rustdag is ingesteld, dat zijn 'we' niet vergeten. Maar: de maatschappij is wel veranderd.
Online winkels zijn altijd open. Altijd naar de supermarkt kunnen rennen is normaal. En als we lekker gaan shoppen doen we dat op zondag. In Bataviastad of bij Ikea.

De stadscentra hebben het overal moeilijk. En nee, zondag open is niet dé oplossing. Het is een klein onderdeel van de weg naar een beter Stadshart. Dat weten de Alphense winkeliers ook.

300 winkels zijn gewoon lid van de ondernemersvereniging. Dus als de VOA een brandbrief schrijft is dat namens twee derde van de winkeliers in de gemeente. De Rijnwoudse winkeliers waren er nog niet bij toen die brandbrief werd geschreven en met de Boskopers zijn de besprekingen geopend.
Het is dus een flauwekulargument om de brief van één klagende kleinzielige ondernemer serieuzer te nemen dan de mening van die 300 andere kleine zelfstandigen.

De gemeenteraad besluit straks of een koopzondag de verantwoordelijkheid van de winkeliers is of dat er geluisterd wordt naar achterhaalde en oneigenlijke argumenten.
Achterhaald omdat de socialistische eindstrijd wel een keer afgelopen is.
Oneigenlijk omdat in allerlei beroepsgroepen - zoals brandweer, politie, zorg en horeca - op zondag werken ook door het seculiere volksdeel normaal wordt gevonden. Zelfs door de SGP-ers in Benthuizen!

Beste raadsleden: vroegâh was niet alles beter!

Fotograaf: Josh Walet