Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Medelijden met Lyczak

1 maart 2012 - 09:18  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Medelijden met Lyczak

Alphen aan den Rijn -

Raar eigenlijk. Op straat ben je als wethouder dus een gewone anonieme burger, maar zodra je het gemeentehuis binnenstapt ben je wereldberoemd. Het gevaar dat je dan de werkelijkheid uit het oog verliest, naast je schoenen gaat lopen of niet meer met het gepeupel wilt communiceren, ligt op de loer.

Niet bij Stan. Zelden zo’n realist als hij ontmoet. Zuinig op gemeenschapscentjes en altijd bereid om de dialoog met de gewone man aan te gaan. Daarom heeft de gemeenteraad eigenlijk nooit kritiek op hem. OK, de oppositiepartijen, mompelen wel eens wat, maar ja, wat moeten ze ook? Vier jaar lang alleen maar voor spek en bonen meedoen is ook niks.

Toch broeit er iets. Sterker nog er staat een vulkaan op uitbarsten: Stan is verantwoordelijk voor de Lage Zijde. Een project dat hij ook maar in zijn mik geschoven heeft gekregen, toen wethouder Groen in  ’t Wout plotseling aftrad. Er zat al een crisisluchtje aan, maar wist Stan veel dat er al zoveel  economische narigheid was?  Projectontwikkelaar MAB was door zijn voorganger ferm de deur gewezen toen ze wat korting wilden krijgen op de grond, maar werd er gezegd "ze staan in de rij". 

Stan geloofde het. Begrijpelijk, want in het gemeentehuis beseft niemand dat er crisis is. Daar kent niemand het probleem van ontslag of bezuiniging en op de bank staat een puist geld van de NUON verkoop. De één krijgt een KULtuurhuis van 25 miljoen, de ander een peperdure brug, die hij bovendien met een lekker blond Argentijns ding mag openen: wat zeuren, die rare burgers en projectontwikkelaars nou?  Het gaat toch fantastisch?

Geen wonder dat Lyczak afgelopen september 2011 met de hand op zijn hart aan de gemeenteraad beloofde dat hij voor de kerst een projectontwikkelaar zou hebben gevonden. Iedereen geloofde hem. Iedereen? Nee er was één mevrouw van het CDA, die twijfels had.

Marjon Verkleij, zo heet ze, schreef in haar partijblad zelfs streng “Tempo alstublieft”.  Ze gaf Lyczak nog tot de Kerst en anders zou er wat zwaaien. Ik heb inmiddels zo te doen met die Stan. Met een paar smoezen heeft hij de boel weten te rekken, maar het is alweer maart en nog steeds niks. Ja als je een miljoen of 40 extra verlies neemt wil een ontwikkelaar wel beginnen. Echter, hoe  vertel je dat de raad, als je in 2000 ook al moest opstappen om een zelfde soort akkefietje?  En dan dat akelige mens van het CDA. Lyczak is toch al niet zo goed met vrouwen, maar dit is een bloeddorstige vampirella! Daar word ik zelfs bang van. 

Er is dus maar één oplossing Stan. Met de billen bloot. Opbiechten dat het niet lukt, voor het te laat is. Misschien dat ze je nu nog vergeeft, want weet jij wat zo'n vrouw anders straks met je doet?

Je vriend

Machiel van der Schoot 

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger