Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

De vertrutting van de tuintjes

29 september 2011 - 20:00  •  Ronald Pleij  •  reacties

De vertrutting van de tuintjes

Alphen aan den Rijn -

Wat ik precies bedoel? Ga nou eens een willekeurige wijk in, en ga eens op de tuinen van mensen letten. Het worden steeds meer betondorpjes, in plaats van dat je kan spreken van een groene oase. Ik maak me daar een beetje zorgen om. Als groot fan van het radioprogramma Vroege Vogels ben ik, doordat ik er al jaren naar luister, wat deskundig geworden op het gebied van natuur en milieu, mag ik wel zeggen. Vaak blijkt uit reportages (Google eens naar Vroege Vogels en tuinreservaten….) dat het steeds slechter gaat met de natuur in dorpen en steden.

Is dat erg? Lijkt mij wel ja. Een beetje balans met groen en wonen moet er toch zijn. Bovendien voelen mensen zich beter in een groene omgeving en zijn huizen tot bijna 5 % meer waard als ze in een groene omgeving staan (onderzoek Bomenstichting van jaren geleden). En wat doen dan vele Nederlanders? Die rossen alles wat groen is uit hun tuin, leggen deze vol met tegels, en zetten dan om dan toch nog een beetje tuinidee te hebben, er weer massaal van die Intratuin en Blokker potten en pannen in. Ziet u nog wel eens een mus in uw tuin? Nee toch? We halen ook alle nestmogelijkheden weg en ons ontbijtkleedje kloppen we ook al niet meer uit met de kruimels onder andere voor die mussen. 

Kom op, laat de natuur eens een beetje z’n gang gaan. Ga niet gelijk zodra de eerste de beste paardenbloem omhoog schiet het ding te lijf met schoffel. En veel erger nog, met die zogenaamde milieuvriendelijke gifspuitbussen en flacons. En dan die mensen, die zodra er een blad van de boom in hun tuin valt het ding weghalen; laat toch lekker liggen. Prima compost, en pissebedden ruimen ze netjes op. Ik heb mijn eigen ecosysteempje in mijn voortuin. Klimop tegen de gevel, met veel schuil en nestmogelijkheden voor vogels. Veel groen op de grond als voedsel voor vele torretjes, spinnetjes en noem maar op. En allemaal nuttige beestjes, want die spinnen bijvoorbeeld eten die nare muggen weer op. Kortom geef de natuur een beetje een kans en wees niet zo truttig met groen in uw voor en achtertuin….en wedden dat ik dit jaar een nuttige egel in mijn tuin krijg door mijn composthoop?

Columnist Ronald Pleij schrijft wekelijks een column op de website van het Alphens Nieuwsblad over Alphense zaken die hem opvallen. Pleij is raadslid voor de SP.

Deze column is geschreven voor www.alphensnieuwsblad.nl en is aangekondigd in Alphens Nieuwsblad van deze week.

Fotograaf: Josh Walet
Ronald Pleij.'
Ronald Pleij

Ronald Pleij, werkzaam in de sportkleding- en accessoires branche en raadslid voor de SP.

SP.'
SP

Politieke partij